Fetal dönemde siyatik sinir (N. ischiadicus) gelişimi
Sciatic Nerve Development During The Fetal Period
- Tez No: 282252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: gelişim, insan fetusu, morfoloji, siyatik sinir, varyasyon, development, morphology, human fetus, sciatic nerve, variation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmamızda, fetal dönemde siyatik sinir gelişiminin anatomik diseksiyon yöntemi kullanılarak araştırılması ve bu dönemde siyatik sinirin morfometrik gelişimi ve lokalizasyonunun değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmamızda yaşları 9-40 gebelik haftası yaşı arasında değişen, eksternal anomali ve patolojisi olmayan 400 fetal materyalde siyatik sinirin morfometrik gelişimi, lokalizasyonu ve varyasyonları değerlendirildi. Siyatik sinirin gluteal bölgedeki ve uyluğun arka tarafındaki lokalizasyonu değerlendirildikten sonra, siyatik sinirin boyutları (uzunluk, proksimal ve distaldeki kalınlıkları) ve komşu yapıları (siyatik sinirin tuber ischiadicum, trochanter major, sulcus interglutealis, lig. sacrotuberale'ye mesafesi) ile ilgili morfometrik ölçümler yapıldı. Tüm parametreler için trimesterlere göre ortalamalar tespit edildi ve bütün parametrelerin gestasyonel yaşla birlikte arttığı belirlendi (p0.05). Ayrıca siyatik sinirin m. piriformis'e göre çıkış yeri ve varyasyonları değerlendirildi. Vakaların %98'de siyatik sinirin m. piriformis'in altından pelvisi terk ettiği %2'de ise varyasyon olduğu belirlendi.Çalışmamızdan elde edilen verilerin fetal dönemde siyatik sinir gelişiminin daha iyi anlaşılması ve fetopatoloji, ortopedi ve obstetrik gibi bilim dallarında yapılacak çalışmalara katkıda bulunacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the morphometric development and localization of the sciatic nerve using anatomic dissection method during the fetal period. 400 fetal sciatic nerve obtained from human fetuses aged between 9-40 weeks of gestation with no external pathology or anomaly were used in this study. The topographic localization of the sciatic nerve in the gluteal region and posterior of thigh was evaluated. The dimensions (length, width at the origin and at the bifurcation level) of the sciatic nerve and also distances of between the sciatic nerve and ischial tuberosity, greater trochanter, sacrotuberal ligament and intergluteal sulcus were measured. Mean values and standard deviations of all parameters according to trimesters were calculated. It?s found to be increased all parameters were increasing with age during fetal period (p0.05). When the sciatic nerve was evaluated according to the piriformis muscle; the sciatic nerve exits below the piriformis muscle 98% of the cases (in right and left side). When the remaining of the cases were evaluated 2% were anomalies.We believe the results of our study will be useful for better understanding of sciatic nerve development and contribute to future studies in obstetrics, orthopedics and fetal pathology.