Tenis teknik öğretiminde 8 haftalık yoğun kuvvet ve teknik antrenman programlarının biyomotorik ve teknik gelişimleri üzerine etkilerinin araştırılması
Tennis technical education and technical training programs biyomotorik 8-week intensive and technical development of the strength investigation of the effects
  1. Tez No: 282255
  2. Yazar: ZEYNEP SENEM SÖYLEYİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, ITN, Kuvvet
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı; yeni tenis sporuna başlayanlarda teknik öğretiminde 8 haftalık yoğun kuvvet ve teknik antrenman programlarının biyomotorik ve teknik gelişimleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır.Araştırmaya Spor Bilimleri bölümünde okuyan toplam 24 sporcu öğrenci gönüllü olarak katıldı. Antrenman (n:12)ve kontrol (n:12) grubu olmak üzere iki oluşturuldu 1. sınıf 24 erkek sporcuya test yapıldı. Araştırmaya katılan antrenman grup oluşturuldu. Antrenman grubunun ortalama yaşları 21.4±1.6 yıl, boyları 173.8±5 cm, vücut ağırlıkları 66.9±5.8 kg'dı. Kontrol grubunun ortalama yaşları 22.6±2.4 yıl, boyları 176.1±4.1 cm, vücut ağırlıkları 68.7±4.6 kg'dı. Araştırmada biyomotorik testler; (esneklik, anaerobik güç, 30 metre sürat, el kavrama, sırt, bacak kuvveti, bir maksimum tekrar) ve teknik (ITN) testi uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS programı kullanıldı. İstatistikî işlemler olarak tanımlayıcı ve gruplar arası independ t-test uygulandı.Antrenman ve kontrol grubunun değerlerinin karşılaştırılmasında kuvvet, 30 metre sürat, esneklik, ve teknik testlerden ITN değerleri arasında önemli bir fark bulundu (p< 0.05).Elde edilen verilere dayalı olarak çalışmamızın sonucunda; tenis teknik ve kuvvet antrenmanları yapan sporcuların ileride kullanılabilecekleri bir referans değerleri belirlendi. Ek olarak yapılan kuvvet antrenmanların hem teknik hemde biyomotorik özellikleri olumlu etkilediği belirlendi. Tenis antrenmanı yapan sporculara ek olarak kuvvet antrenmanların yapılmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, the new technique in teaching beginners the sport of tennis and the 8-week intensive force to investigate the effects on the development of technical training programs and technical biomotoric.Studying Sport Science section of the survey a total of 24 athletes participated as a student volunteer. Training (n:12) and control (n:12) in group 1 two-Generated 24 men were tested athlete in the class. Participated in the research training group was created. Training The mean age was 21.4 ± 1.6 years, height 173.8 ± 5 cm, body weights of bounds at 66.9 ± 5.8. The mean age of 22.6 ± 2.4 years, height 176.1 ± 4.1 cm, body weights of bounds at 68.7 ± 4.6. Biyomotorik research tests; (flexibility, anaerobic power, speed of 30 meters, hand grip, back, leg strength, a maximum again) and technical (ITN) test was performed. SPSS program was used in the statistical analysis of the data obtained.