Ruhsal sorunları nedeniyle ayaktan izlenen hastaların içselleştirilmiş etiketlenmeleri
Internalized stigma of outpatients having mental problems
- Tez No: 282305
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Etiketlenme, İçselleştirilmiş Etiketlenme, Psikiyatri Hemşireliği, Stigma, Internalized Stigma, Psychiatric Nursing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma ruhsal sorunları nedeniyle psikiyatri polikliniklerinde izlenen hastaların içselleştirilmiş etiketlenmelerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nde ruhsal sorunları nedeniyle ayaktan izlenen, araştırmaya katılmayı kabul eden 400 hasta oluşturmuştur. Veriler; tanımlayıcı bilgi formu ve hastaların içselleştirilmiş etiketlenmelerini belirleyen ?Ruhsal Hastalıkların İçselleştirilmiş Damgalanması Ölçeği (RHİDÖ)? kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 15.0 istatistik yazılım programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde Kruskal Wallis Testi ile Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre hastaların içselleştirilmiş etiketlenme toplam puan ortalamaları 69.99 (Max=116, min=29) olarak belirlenmiştir. Puan ortalamaları, ?Yabancılaşma? alt ölçeği için 15.52±4.23, ?Kalıp Yargıların Onaylanması? alt ölçeği için 15.63±4.30, ?Algılanan Ayrımcılık? alt ölçeği için 11.03±3.75, ?Sosyal Geri Çekilme? alt ölçeği için 14.50±4.80, ?Damgalanmaya Karşı Direnç? alt ölçeği için 13.30±2.47 olarak bulunmuştur. Hastaların içselleştirilmiş etiketlenme toplam puan ortalamaları ve alt ölçek puan ortalamaları ile cinsiyet, yaş, yetişilen yer, eğitim durumu, çalışma durumu, meslek, gelir durumu, tanı konduktan sonra geçen süre, klinikte yatma durumu, izlendiği hastane, aldığı tanı arasında istatistiksel anlamlılıkta bir fark olduğu ancak doğum yeri, medeni durum, klinikte yatma sayıları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, hastalarda içselleştirilmiş etiketlenmeyi etkileyen faktörlerin olumsuz etkileriyle baş etmeye yönelik danışmanlık hizmetlerinin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study is came out as a descriptive study to determine internalized stigma of patients who were monitored in the psychiatry clinics due to mental problems. The sample comprised of 400 patients who agreed to participate in the study in Dışkapı Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital, Gülhane Military Medical Academy Education and Research Hospital and Hacettepe University Adults Hospital. Data were collected by descriptive information form and ?Internalized Stigma of Mental Illness Scale?. Data was analysed in SPSS 15.0. Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were used in the analyses. The results revealed that the patients? mean internalized stigma scores was 69.99 (maximum=116, minimum=29). The mean score was 15.52±4.23 for the ?Alienation? subscale, 15.63±4.30 for the ?Stereotype Endorsement?, 11.03±3.75 for the ?Perceived Discrimination? subscale, 14.50±4.80 for the ?Social Withdrawal? subscale, 13.30±2.47 for the ?Stigma Resistance? subscale. It was determined that there was significant difference between the patients? mean internalized stigma total scores between subscale scores and their gender, age, job, the place that the patient was raised in, educational status, working status, income level, the period spent after the diagnosis, hospitalization status, the hospital monitoring the patient and the diagnosis; however, no significant difference was found in terms of birth place, marital status, number of hospitalization. On the basis of these results, it is suggested that counselling services should be planned in order to identify negative impact of the factors that influence coping with internalized stigma.