Genç bayan futbolcularda koordinasyon ve pliometrik çalışmaların koşu ekonomisi ve diğer biomotor özellikler üzerine etkisi
Effects of coordination and plyometric training on running economy and other biomotor characteristics in young women soccer players
- Tez No: 282347
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL PEHLİVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Koşu ekonomisi, kadın futbolu, pliometrik antrenman, koordinasyon, biomotor özellik, Running economy, women soccer, plyometric training, coordination, biomotor characteristics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Çalışmanın amacı, genç yaştaki bayan futbolcularda, koordinasyon ve pliometrik çalışmaların koşu ekonomisi (KE) ve futbola özgü biomotor yetenekler üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırma evreninde 2. ligde iki farklı takımda oynayan kız futbolcular araştırma (n=12) ve kontrol (n=12) grubu olarak iki farklı değerlendirme grubunu oluşturmaktadırlar. Araştırma ve kontrol grubu kızlarının (yaş; 14.1; 14.3), ön-son test değerleri sırasıyla (araştırma grubu boy; 164.7 cm / 164.9 cm., kilo; 52.6 kg. / 52.4 kg. ve kontrol grubu boy; 163.8 cm./ 161.8 cm kilo; 56.2 kg./ 55.5 kg.) olarak belirlenmiştir. Kontrol grubu ise kulüplerinde çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Araştırma grubu kendi kulüplerindeki futbol antrenmanlarına ek olarak haftada 2 kez 12 hafta belirlenen koordinasyon ve pliometrik egzersizleri sürdürmüşlerdir. Başlangıç ve sonunda her iki gruba laboratuar testleri (submaksimal kademeli egzersiz testi) ve alan testleri (10?30 m sürat testi, dikey sıçrama testi, bacak kuvveti testi, Yo-Yo aralıklı toparlanma testi seviye 1 (YYIRL1) ve tekrarlı sprint testi (TST)) uygulanmıştır. İstatistiksel işlemler için SPSS 14.0 paket programında kullanılmıştır. Gruplar arasındaki ön-son test karşılaştırmaları için bağımsız testi (Mann-Whitney U Test), araştırma ve kontrol gruplarının kendi içlerindeki ön ve son test değerleri arasındaki ilişkiyi belirlemede ise eş örneklem testi (Wilcoxon Signed Ranks Test) kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi belirlemede pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuçlarının değerlendirilmesinde koşu ekonomisi ile ilgili olarak araştırma grubunda 6.5 km/s (% -3) ve 7.5 km/s (% -2,7) koşu hızlarında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunurken, 8.5 km/s ( % -2,3) koşu hızında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık görülmemiştir. Kontrol grubunda ise koşu hızlarının hiçbirinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık görülmemiştir. Biomotor özelliklerle ilgili olarak araştırma grubu durarak uzun atlama (DUA), 5 adım atlama, sağ tek ayak sıçrama, adım uzunluğu, YYIRL1 testinde kat edilen mesafede olumlu yönde, 10 ? 30 m sprint ve ivmelenme sürati, TST en iyi sprint süresinde olumsuz yönde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu sonuçlar araştırma hipotezimizde belirttiğimiz koordinasyon ve pliometrik egzersizlerin KE'nin gelişimine etki ettiğini doğrulamaktadır. Sonuçlar, alt hipotez olarak belirtilen koordinasyon ve pliometrik egzersizler sürat özelliği dışındaki diğer biomotor özelliklerin gelişimini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impacts of coordination and plyometric exercises on running economy (RE) and biomotor skills which are peculiar to football in young aged girls. In the universe of the study girl football players of two different teams in league 2 are the experimental group (n=12) and control group (n=12). It was decided that experimental and control group girls? (aged; 14.1; 14.3), pre-last test values, in order are, (experimental group height; 164.7 cm / 164.9 cm., weight; 52.6 kg. / 52.4 kg. and control group height; 163.8 cm. / 163.8 cm kg; 56.2 kg. / 55.5 kg.) Control group continued their exercises in their clups. Experimental group, kept on determinated coordination and a plyometric exercises additionally to their training, two times in a week that continues twelve weeks. In the beginning and at the end we applied laboratory tests ( submaximal differential exercise test ) and field tests ( 10-30 m speed test, vertical jump, leg strenght tests, Yo-Yo intermittent recovery test level 1 (YYIRL1 ) and repeated sprint test (RST) to two groups. For statistical operations SPSS 14.0 package program was used. For pre-last test comparisons between groups we used independent test ( Mann-Whitney U Test), to determine the relation between pre and last test values in the experimental and control group within themselves we used equivalent sample test ( Wilcoxon Signed Ranks Test). Pearson Correlation Analysis was used to determine the relation between variables. In the evaluation of results, in relation to the RE we found statistical significant difference in experimental group 6.5 km/s (%-3) and 7.5 km/s (%-2.7), but there is no statistical significant difference in RE 8.5 km/s (%-2.3). However, in the control group, in the none of running speed, there is no statistical significant difference. In relation to biomotor skills positive statistical significant difference was found in experimental group standing long jump, 5 step jump, right one foot splash, step lenght, YYIRL1 distance traveled; but negative statistical significant difference was found in 10-30 m sprint and acceleration time, RST best sprint period. These results verify the study hypothesis which is ?coordination and plyometric exercises effects RE development?. In terms of sub-hypothesis results show that coordination and plyometric exercises support the development of biomotor skills except speed.