Sağlıklı genç bireylerde nemli sıcaklık ve kısa dalga diatermi uygulamasının denge, eklem pozisyon hissi ve kas kuvveti üzerine etkisi
The effect of moist heat and short-wave diathermy applications on balance, joint position sense and muscle strength in healty young subjects
- Tez No: 282411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL KUNDURACILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İzokinetik Dinamometre, Fizyoterapi, Rehabilitasyon, Postüral Kontrol, Fizyoterapi Ajanları, Isokinetic Dynamometer, Physiotherapy, Rehabilitation, Postural Control, Physiotherapy Agents
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma sağlıklı genç bireylerde nemli sıcaklık ve kısa dalga diyatermi uygulamalarının denge, propriyosepsiyon ve kas kuvveti üzerine etkilerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmamıza 18?25 yaş aralığında, herhangi bir sistemik rahatsızlığı ve geçirilmiş diz travması olmayan, ağrı ve yorgunluğu olmayan 20 kadın 20 erkek toplam 40 sedanter olgu dahil edilmiştir. Çalışmamıza alınan olgular rastgele örneklem yöntemi ile kullanılan fizyoterapi ajanına göre hotpack (HP) ve kısa dalga diyatermi (KDD) grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Uygulamalar tek seans olmak üzere olguların dominant taraf diz eklemine, HP grubu için 20 dakika, KDD grubu için ise 20 dakika süre ile uygulanmıştır. Uygulamalara başlamadan önce çalışmaya katılan olguların tanımlayıcı özellikleri sorgulanmıştır. Uygulama öncesi ve sonrası diz eklemi için propriyosepsiyon ve fleksör/ekstansör diz kaslarının kuvveti bilgisayarlı izokinetik dinomometre kullanılarak değerlendirilmiştir. Olguların dengeleri kinesthetic ability trainer (SportKAT 3000) aleti ile test edilmiştir. Olgular çalışma başlangıcında tanımlayıcı özellikler, dominant taraf kullanımı, ağrı, yorgunluk, diz ekstansiyon ve fleksiyon kuvveti, denge ve propriosepsiyon değerleri açısından benzer özelliklere sahip bulunmuştur. Uygulama sonrası yapılan değerlendirmede; her iki grupta diz ekstansiyon ve fleksiyon kas kuvvetinde uygulamalar sonrası artış saptanmıştır (p0.05). KDD grubunda statik tek ayak denge skorunda uygulama sonrası artış bulunmuştur (p0.05). Diz ekstansiyon ve fleksiyon kuvveti, denge ve propriosepsiyon açısından gruplar arasında herhangi bir fark bulunamamıştır (p>0.05). HP ve KDD uygulamalarının akut dönemde denge, propriyosepsiyon ve kas kuvvetinde meydana getirdikleri etki açısından birbirlerine üstünlükleri olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the effects of moist heat and short wave diathermy applications on balance, proprioception and muscle strength in healthy young subjects. Range of 18-25 years without any systemic disease, previous knee injury, pain and fatique 20 female and 20 male total of 40 sedanter subjects were included in our study. Subjects were randomly divided into two groups according to the physiotherapy agents applied; hotpacks (HP) and short wave diathermy (SWD). Applications included a session with the subjects? dominant knee joint, 20 minutes for HP group, and 20 minutes for SWD group. Descriptive characteristics of the subjects who participated in the study were asked before the applications. Proprioception and muscle strength of knee flexor/extensors were evaluated using a computerized isokinetic dynamometer before and after the applications. Subject?s balance was tested with kinesthetic ability trainer (SportKAT 3000) device. Descriptive characteristics of subjects, the use of the dominat side, pain, fatique, knee extansion and flexion strength, balance and proprioception were found similar in the beginning of the study. After applications; knee flexor and extensor muscle strength were increased in both groups (p0.05). An increase was found on static one leg balance score in SWD group (p0.05). No difference was found at knee extension and flexion strength, balance and proprioception in both groups (p>0.05). We concluded that there is no superiority to others on balance, proprioception and muscle strength in HP and SWD applications in short term.