5 yılllık radikal prostatektomi serimizin post-operatif komplikasyon ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life and post-operative complications of our radical prostatectomy series for 5 years
- Tez No: 282420
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL CENK ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Radikal prostatektomi, yaşam kalitesi, komplikasyon, Radical prostatectomy, quality of life, complication
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışmamızın amacı kliniğimizde son 5 yılda yapılan radikal prostatektomi ameliyatlarının hastaların genel sağlık durumları, erektil fonksiyonları, kontinans durumları ve mental durumlarını değerlendirmek ayrıca hastaların demografik özellikleri ile post-operastif takiplerini retrospektif olarak değerlendirmektir. Bu değerlendirmeler sonucunda kliniğimizde yapılan radikal prostatektomi ameliyatlarının yıllar içinde teknik ve sonuçlar açısından değişimi saptanacak ayrıca önümüzdeki yıllarda bu ameliyatın önerileceği hasta grubuna sunulabilecek somut verilere ulaşılabilecektir.Çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Tıbbi Etik kuruldan alınan izinle toplam 67 hasta dahil edildi. Hastalar telefonla aranarak hastaneye çağrıldı. Hastalara genel sağlık durumu, IIEF, ICIQ ve MMT sorgu formları uygulandı. Ayrıca hastalara operasyona karar aşamasındaki tutumları, tedavi memnuniyetleri ve aynı tedaviyi tekrar kabul edip etmeyecekleri soruldu. Ardından hastaların operasyon ve operasyon sonrası takip bilgileri hastane hasta takip sisteminden kaydedildi.Çalışma kliniğimizin son 2 yılda radikal prostatektomi sayısında artış olduğu ayrıca vaka sayısında artışla birlikte hastaların hastanede kalış sürelerinin ve darlık nedeniyle ek girişim riskinin azaldığı saptanmıştır.Çalışmamızdan elde edilen veriler mevcut literatür ile uyumlu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate health status, erectile function, continence status and mental status of the patients. We also analyze demographic features and post-operative complications. We want to detect changings in surgical techniques and complication rates, so we will obtain accurate knowledges for the patients who will undergo radical prostatectomy in the future.67 patient included to this study with permission of Pamukkale University ethic commission. We phoned patients and ask to come hospital to filling out forms and to ask few questiones. We suggest them to fill out generel health quality, IIEF, ICIQ and MMT forms. We also asked them how they decide to undergo operation, satisfaction and regret for treatment. We record demographic and follow-up informations of patient from database of our hospital.We found that the number of the patients who undergone radical prostatectomy increased over the years and the lenght of stay in hospital and the risk of additional operation for urethral stricture decreased over the years.Data from our study were compatible with the existing literature.