Koroner baypas cerrahisi uygulanan hastalarda cerrahi müdahale uygulanmayan iskemik mitral yetmezliğin post operatif dönemde ekokardiyografik değerlendirilmesi ve klinik takibi
Postoperative evaluation by echocardiography of patients with non-surgical management ischemic mitral valve insufficiency in coronary artery bypass grafting
- Tez No: 282421
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BALTALARLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemik Mitral Yetmezlik, Koroner Arter baypas Greft, Mitral yetmezlik, Ischemic mitral insufficiency, Coronary artery bypass graft, Mitral insufficiency
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Koroner arter hastalığında İMY sık karşılaşılabilen bir durumdur. Koroner revaskülarizasyon planlanan koroner arter hastalarının yaklaşık % 20-25'inde İMY görülür. Bu durum hastanın uzun dönemde yaşam kalitesi ve mortalitesini olumsuz etkilemektedir. Hafif-orta ve orta derecede İMY olan KABG planlanan hastalarda, mitral kapağa yönelik cerrahi işlemler peroperatif mortalite ve morbidite oranını arttırmaktadır.Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında Ocak 2008 ile Nisan 2009 tarihleri arasında, hafif-orta ve orta derecede İMY olan ve mitral kapağa yönelik cerrahi işlem yapılmayan, izole KABG yapılan 31 hastanın preoperatif dönemde, postoperatif altıncı ay ve postoperatif 12. ay'da İMY'ye yönelik ekokardiyografik ve klinik takipleri yapıldı. Mitral kapakta organik bozukluğa rastlanmayan fonksiyonel MY olan, papiller adale disfonksiyonu, LV disfonksiyonu ve mitral annuler dilatasyonu olan hastalar çalışmaya alındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların, 24'ü (%77,4) erkek, 7'si (%22,6) kadındı. Yaş ortalaması 65 idi. Hastaların ikisinde (%6,5) ileri derecede, beş hastada (%16,1) orta derecede, 22 hastada da (%71) hafif derecede segmenter miyokardiyal hareket kusuru mevcuttu. Preoperatif İMY aritmetik ortalaması 2,13 ± 0,62. NYHA fonksiyonel kapasite ortalaması 2,55 ± 0,506 idi. Hastaların % 87,1'i Mİ geçirmişti. Operasyon öncesi LVEF ortalaması % 50,61 ± 11,158 idi.İskemik etiyolojinin ortadan kaldırıldığı, izole KABG yapılan KAH'da, İMY derecesinin gerilediği veya ilerlemesinin durduğu görülmüştür. Çalışmaya alınan 31 hastadan 30'unda İMY 6 ay sonrası yapılan ekokardiyografik ve klinik kontrollerinde gerilemiştir. Postoperatif 12. ayda yapılan kontrolde 27 hastanın İMY derecesinin gerilediği, üç hastada ise İMY operasyon öncesine göre ilerlemesi durmuştur. İzole KABG operasyonu yapılan hastalarda, iskemik kökenli MY derecesi artan mevcut değildir. Revaskülarizasyon sonrası hastaların NYHA fonksiyonel kapasitede olumlu artış görülmüştür. Bu hastaların operasyon sonrası LVEF değerlerinde artış, miyokardiyal segmenter hareket kusurunda anlamlı düzelmeler mevcuttur. Koroner revaskularizasyon sonrası sol ventrikül sistol sonu basınçlarında anlamlı derecede düşmenin olduğu, sol ventrikül sistol sonu çaplarınında artışın durduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In coroner artery (IMI) is a commonly seen incident. IMI is detected on about % 20-25 of coroner revascularization planned coroner artery patients. This situation adversly affects patient?s long term quality of life and mortality. With mild-moderate and moderate IMI CABG planned patients, operations on mitral venticular increases perioperative mortality and morbidity.The study has been performed over 31 patients with mild-moderate and moderate IMI who had isolated CABG between January 2008 and April 2009 in The Pamukkale University School of Medicine Heart and Cardiovascular Surgery Department in which preoeratif, postoperative sixth month and postoperative twelth month echocardiographic and clinical follow-ups were accomplished towards IMI. Patients with no mitral venticular organic disfunction, with functional MY, papiller muscle disfunction, LV disfunction and mitral annular dilatation were considered. Of the patients includede in the study, 22 (77,4%) were males, 7(22,6%) were females. The average age was 65. Of the patients, 2 (6,5%) had severe, 5 (16,1%) had moderate and 22 (71%) had mild segmental myocardial motion impairment. Preoperative IMI average was 2,13 (+/- 0,62). NYHA functional capacity average was 2,55 ± 0,506. Of the patients, 87,1 % had MI. Pre-operation LVEF average was 50,61 % ± 11,158.In which ischemic etiology was removed, isolated CABG was implemented, IMI degree has retracted or progress has stopped. In 30 of participated 31 patients, IMI has retracted after six months in echocardiographic and clinical follow-ups. After 12th month post operative checks, IMI degree declined on 27 patients and in 3 patients progress has stopped compared to the pre-operation period. CAD in which isolated CABG was done, ischemic origined MY degree increase was not present. After revascularization, NYHA functional capacity increase was seen with patients. Rise in postoperative LVEF values and significant healing in segmental myocardial motion impairment were observed on the patients. Significant reduction in pressure has been determined at the left ventriculary ciystol end after coroner revascularization and the increase at the left ventriculary ciystol end diameters has stopped.