Prediyabetik hastalarda sol ventrikül diyastolik disfonksiyonunun ve miyokard performans indeksinin değerlendirilmesi
Assesment of myocardial performance index and diastolic dysfunction in prediabetic patients
- Tez No: 282449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NECDET AKKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Diyastolik disfonksiyon, Doku Doppler Görüntüleme, Prediabetes, Diastolic dysfunction, Tissue Doppler imaging
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kalp yetmezliği (KY), kalbin insan vücudunun metabolik ihtiyaçlarını karşılayacak kanı pompalamakta yetersiz kaldığı bir klinik sendrom olarak bilinir. KY, yapısal veya fonksiyonel bozukluklar sonucunda kalbin dolum veya boşalma özelliklerinin bozulduğu bir durumdur.Diyabetes mellitus (DM), kardiyovasküler risk eşdeğeridir ve uzun dönemde makrovasküler ve mikrovasküler birçok hastalığa sebep olmaktadır. American College of Cardiology /American Heart Association (ACC/AHA), DM' yi KY gelişme riski yüksek hastalar grubunda sayıp, diyabetikleri Evre A KY sınıfında saymıştır. Prediyabet; diyabetin ilk aşaması olup, bozulmuş açlık glukozu (BAG) ve/veya bozulmuş glukoz toleransı (BGT) varlığı olarak tanımlanmaktadır. Prediyabetik hastaların %25'i 3?5 yıl içerisinde DM' ye ilerlemektedir.Çalışmamızda diyabet tanısından yıllar önce gelişen prediyabet ile çoğu kalp hastalığının ilk bulgusu olan diyastolik disfonksiyonun ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Kardiyoloji kliniklerine başvurmuş, 18-65 yaş arası, Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) ile doğrulanmış kontrol (yaş ortalaması 46,84, %63'ü [24] kadın, %37'si [14] erkek) ve prediyabetik hastalar (yaş ortalaması 47,50, %67'si [24] kadın, %33'ü [12] erkek) ile diyabetik hastaları (yaş ortalaması 46,61, %72'si [26] kadın, %28'i [10] erkek) içeren toplam 110 alındı. Hastaların biyokimya değerleri, fiziksel ölçüleri not edildi, konvansiyonel ekokardiyografi ve doku Doppler görüntüleme ile sistolik, diyastolik ve diğer kardiyak parametreleri not edildi.Diyastolik disfonksiyon, hem konvansiyonel ekokardiyografi ile mitral akım üzerinden hem de miyokard hareketinin incelenmesi ile doku Doppler yoluyla araştırıldı. Prediyabetiklerde, diyabetik grupta olduğu gibi, ortalama mitral kapak E/A oranıyla (kontrol 1.10±0,26, prediyabet 0.90±0.16 ve diyabet 0,93±0.24; p=0.001), ortalama doku Doppler Em/Am oranı (kontrol 1.13±0,33 prediyabet 0.94±0.33 ve diyabet 0.92±0.26;p=0.008) azalmış , deselerasyon zamanı (kontrol 207.45±32.40, prediyabet 235.44±34.81 ve diyabet 240.78±47; p=0.001) ve izovolümik relaksasyon zamanı (kontrol 82.39±14.39 msn, prediyabet 93.64±18.49 msn ve diyabet 95±20.15 msn; p=0.005) kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artmış bulundu. Ayrıca miyokard performans indeksi de yine (kontrol 0.54±0.10, prediyabet 0.63±0.11 ve diyabet 0.63±0.09; p=0.002) prediyabetiklerde, diyabetlilerde olduğu gibi yüksek olarak izlendi.Sonuç olarak kontrol grubuyla karşılaştırıldığında prediyabetik hastalarda diyastolik fonksiyonlar, bozuk olarak izlenmiştir. Çalışmamızda prediyabetiklerde diyastolik disfonksiyon tespit edilmiş olmasına rağmen bu bilgi, daha geniş kapsamlı ve farklı ekokardiyografik teknikleri içeren çalışmalar ile desteklenmelidir. Ayrıca prediyabet bir süreçtir ve bu sürecin iyi yönetilmesi ile sonuçların nasıl değişeceği bilinmemektedir.
Özet (Çeviri)
Heart failure is known as a clinical syndrome that heart fails to pump enough blood to respond metabolic necessities of the human body. Failing heart is a condition that filling or discharging properties are diminished as a result of structural or functional abnormalities of heart.Diabetes Mellitus, is cardiovascular risk equivalent, causes many microvascular and macrovascular diseases in long term. ACC/AHA considers Diabetic patients in high risk group for HF and all Diabetic patient Stage A Heart Failure. Prediabetes, first step of diabetes, is determined as presence of impaired fasting glukose (IFG) or impaired glucose tolerance (IGT). Twenty five percent of prediabetic patients progress to DM in following 3-5 years.In our study, we aimed to evaluate the relationship between diastolic dysfunction, first finding of many cardiac diseases, and prediabetes that develops many years prior to diagnosis of DM. We enrolled 110 participiants, admitted Mersin University Research Hospital Cardiology and Endocrinology clinics, ages between 18-65. Thirty-eight participiants were control (mean age=46.84, 24 [63%] women, 14 [37%] men), 36 participiants were prediabetic ( mean age= 47.5, 24 [67%] women, 12 [33%] men) and 36 participiants were DM (mean age=46.61, 26 [72%] women, 10 [28%] men), totally 110 participiants, ages between 18 and 65, who admitted Mersin University Research Hospital Cardiology and Endocrinology clinics enrolled the study and all diagnoses confirmed by OGTT. Biochemical, physical measurements, conventional echocardiographic, systolic, diastolic and other cardiac measurements via tissue Doppler imaging were noted for all patients.Diastolic dysfunction were assesed by both mitral inflow via conventional echocardiogram and myocardial movements via tissue Doppler. In prediabetic patient group, as in diabetic group, mean mitral E/A ratio (control=1.10±0.26, prediabetic patients=0.90±0.16 and diabetic=0.93±0.24; p=0,001 ) and mean tissue Doppler Em/Am ratio (control=1.13±0.33, prediabetic patients=0.94±0.33 and diabetic=0.92±0.26; p=0,03) were significantly decreased, desceleration time (control=207.45±32.40, prediabetic patients=235.44±34.81 and diabetic=240.78±47; p=0,006) and isovolumetric relaxation time (control=0.082±0.01, prediabetic patients=0.093±0.018 and diabetic=0.095±0.02; p=0,005 ) was significantly increased when compared with control group. Additionally mocardial performance index was also significantly increased among prediabetic patients (control=0.54±0.10, prediabetic patients=0.63±0.11 and diabetic=0.63±0.09; p=0,002 ), as in diabetic patients, when compared with control group.In conclusion, in prediabetic patients group diastolic functions are impaired when compared with control group. Although we determined diastolic dysfunction among prediabetic patients in this study, comprehensive studies including different echocardiographic techniques are necessary to endorse these findings. Furthermore prediabetes is a process and it?s unknown how changes the outcomes, if this process is well managed.