Göğüs ağrısı ile başvuran ve koroner anjiyografi yapılan koroner by-pass'lı ve/veya koroner stentli hastalarda revaskülarizasyon ihtiyacı ile anksiyete-depresyon arasındaki ilişki.
Presenting with chest pain who underwent coronary angiography and in coronary by-pass'lı and / or coronary stented patients the relationship between anxiety-depression and the need for coronary revascularization.
- Tez No: 282450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. TÜRKAY ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Psikiyatri, Cardiology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Göğüs ağrısı, Koroner anjiyografi, Revaskülarizasyon, Anxiety, Chest pain, Coronary angiography, Depression, Revascularization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Koroner arter hastalığı toplumda sık görülür ve yüksek mortalitesi nedeni ile yakın takip gerektirir. Koroner arter hastalığında depresyon ve anksiyete?ye çok sık rastlanır. Anksiyete ve depresyon koroner arter hastalarında yaşam kalitesinde azalmaya, semptom ve yeti yitiminin artmasına, gereksiz sağlık hizmeti (non-invazif veya invazif tekikler) kullanımına ve hastaneye tekrar yatışlara sebep olmaktadır. Başta anksiyete olmak üzere anksiyete ve depresyona bağlı gelişen somatik semptomlar iskemik kalp hastalığının semptomları ile örtüşebileceğinden anksiyete ve depresyonun tanı ve tedavisine özel önem verilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı koroner by-pass ve/veya koroner stent uygulanmış hastalarda koroner anjiyografi sonrası revaskülarizasyon ihtiyacı ile anksiyete?depresyon düzeyleri ve yaygınlıkları arasında ilişki olup olmadığını saptamak ve revaskülarizasyon gerektirmeyen (anjina / iskemi yapabilecek ciddi koroner lezyon saptanmamış) hastalarda göğüs ağrısı nedeni ile olan klinik başvurunun etyolojisinde anksiyete ve depresyon olabileceğini göstermektir.Bu kesitsel çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kardiyoloji polikliniğine göğüs ağrısı ile başvurup, koroner anjiyografi yapılan koroner by-paslı ve/veya koroner stentli toplam 51 hasta alındı. Çalışma sırasında hastaların anksiyete ve depresyon düzeylerini ölçmek için Hastane Anksiyete?Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Bununla beraber, sosyodemografik bilgiler ve kardiyak değişkenleri kapsayan yarı-yapılandırılmış bir klinik görüşme yapılmıştır. Sonuçların istatistiksel analizi Sosyal Bilimler için istatistik Paketi ile yapılmıstır.Sonuçta revaskülarizasyon gerektirmeyen hastalarda anksiyete düzeyi, anksiyete yaygınlığı ve depresyon yaygınlığı revaskülarizasyon gerektiren hastalara göre anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur (p değerleri sırası ile, p=0.09, p=0.003, p=0.047). Bu da revaskülarizasyon gerektirmeyen ( anjina / iskemi yapabilecek ciddi koroner lezyon saptanmamış ) hastalarda göğüs ağrısı nedeni ile olan klinik başvurunun etyolojisinde anksiyete ve depresyonun özellikle dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.Anksiyete ve depresyonun sadece bilişsel, duygusal belirtilerine özgü bir ölçek olan Hastane Anksiyete?Depresyon Ölçeği, koroner arter hastalığı gibi bedensel bir hastalığa sahip olanlarda anksiyete ve depresyon şüphesi taşıyan hastaların ayrımında çok kullanışlı olabilir. Psikiyatrik komplikasyonların en fazla geliştiği hastalıkların kalp hastalıkları olduğu gerçeğinden hareket ederek kardiyoloji polikliniklerinde ayaktan takip edilen özellikle koroner by-passlı ve/veya stentli hastalarda uygulanma kolaylığı nedeni ile rutin kullanımı önerilebilir. Bu tarama ile zaman ve maliyet kazancı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease is frequent at the community and need close follow-up because of high mortality. Depression and anxiety are frequently seen in coronary artery disease patients. Anxiety and depression cause significant deprievement in health quality, increment in symptoms and dissability, and cause unnecessary use of health servise (invasive and non-invazive tests) and frequent rehospitalization. Because of somatic symptoms originated from depression and anxiety, particularly anxiety mimics symptoms of coronary heart disease, it is important to diagnose and treath these phsychiatric conditions. The purpose of this study is to analyze the relationship between the level and prevalence of anxiety and depression in coronary by-pass and stented patients who are required revascularization after coronary angiography and we also suggest that anxiety and depression may be the etiology of the patients applied to clinics with chest pain who do not required revascularization.İn this cross-sectional study 51 patients had been done coronary by-pass and/or stanted and applied to Mersin Univercity of Cardiology Department with chest pain and performed coronary angiograpy have been selected. We used Hospital Anxiety-Depression Scala to evaluate the level of anxiety and depression. At the same time we made a semi-configurated clinic interview with patients including sociodemographic and cardiac variables. Results are analyzed by statistical packets for social science.As the result the prevalence of anxiety and depression and the level of anxiety in patients do not required revascularization are detected significantly higher than the patients required revascularization (respectively, p values were p=0.09, p=0.003, p=0.047). This results suggest that depression and anxiety should taken into account especcially in patients applied to clinic with chest pain who do not required revascularization (there aren?t any seriouse lesions cause significant angina/ischemia).A scala such as Hospital Anxiety-Depression Scala specific to emotional and cognitive signs of anxiety and depression can be very useful in seperation of patient with a suspicious anxiety and depression from coronary artery disease which is a physical disease. The fact that heart disease are most common illnesses that physciatric complication developed and because of the ease of implementation it can be recommended rutinly in outpatient cardiology cilinics especially in coronay by-passed or stented patients. The time and cost gains can be achieved with this scanning.