Konus dalı varyasyonlarının 64 dedektörlü BT ile değerlendirilmesi
Conus brunch variations evaluation of 64-detector CT
  1. Tez No: 282481
  2. Yazar: SALİH HATTAPOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN TEKBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BT( bilgisayarlı tomografi ), RCA (sağ koroner arter)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı konus dalı arterini Çok Kesitli Koroner BT Anjiografi ile görüntüleyerek, anatomisi, varyasyonlarını ortaya koymaktır.Gereç-Yöntem:Radyoloji kliniğimize, Koroner BT anjiyografi amacıyla başvuran 200 hasta, çalışmamıza dahil edildi.18 hastanın görüntüleri artefaktlı olduğundan değerlendirme dışı bırakıldı.Bulgular:Çalışmamıza dahil ettiğimiz hastaların 119'u (%65.4) erkek, 63'u (%34.6) kadındı.182 hastadan 137'sında (%74.7) konus arter vardı. 137 konus arterinin 36'sı proksimal RCA'dan (%26. 3), 50'si direkt aortada(%36. 5) , 51'i RCA ile aynı ostiumdan (%37. 2) köken alıyordu. Erkeklerin %82. 4'ünde, kadınların %60. 3'ünde konus arteri mevcuttu.Sonuç:Koroner arter tıkanıklıklarında; konus arterinin varlığı, seyri ve çapı, önemli bir kompansasyon mekanizmasıdır. Çok Dedektörlü Kardiyak BT, koroner arterleri ve konus arter gibi yan dalların orijin, seyir ve varyasyonlarını başarılı bir şekilde görüntüleme imkanı sağlamaktadır
Özet (Çeviri)
Objective:The purpose of this study, to determine the anatomy, variations and the relationships of conus artery with Multislice Coronary CT angiographyMaterial-Method:200 patients? film reviewed who underwent coronary CT angiography between 2007 and 2011 due to suspicies of coronary artery disease in our radiology department. 18 patients? film were excluded because of artifacts. 119 patient ( 65. 4 %) were male and 63 patient (%34. 6) were female that included in our study. 137 patient ( 74. 7 %) had a conus artery. 82.4 % of men and 60. 3 % of women had a conus artery.Conclusion:Patients were examined the presence of conus artery. If it exist, were determined origin. Conus artery diameter was measured. Women and men, compared with conus artery diameter. Diameter of the RCA and the origin of conus artery were compared with conus artery diamater.Results:In Coronary artery obstruction; the presence and the diameter of conus artery is an important compensatory mechanism. Multi-Detector Cardiac CT, provides imaging of coronary arteries and side branches, origin and variations of“conus artery”.