Klasik türk müziğinin hipertansiyon hastalarının kan basınçlarına ve anksiyete düzeylerine etkisi
The effect of turkish classical music on depression and anxiety state and blood pressure in hypertensive patients
- Tez No: 282530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMET OVAYOLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Geriatri, Hipertansiyon, Klasik Türk Müziği, Müzik Terapisi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Antihipertansif ilaçların birçok yan etkisinin bulunduğu gerçeği non-farmakolojik tedavilerin alternatif seçenekler olarak ortaya çıkmalarına yol açmıştır. Bundan dolayı bu çalışma Klasik Türk müziğinin kan basıncı ve anksiyete üzerinde olumlu etkilerinin olup olmadığını araştırmak üzere hipertansif yaşlılarda yapıldı. Başlangıçta hastalara bir sosyodemografik form ve Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği uygulandı. Ardından deneklerin 25 dakika boyunca Klasik Türk müziği dinlemeleri (Müdahale grubu) veya istirahat almaları (Kontrol grubu) sağlandı. Çalışmanın başlangıcında sistolik ve diyastolik kan basınçları ve Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği skorları açısından müdahale ve kontrol grupları arasında fark yoktu. Öte yandan 28 günlük müzik tedavisi sistolik kan basıncını anlamlı olarak düşürdü. Aksine control grubunda istatistiksel bir fark bulunamadı. Diyastolik kan basıncına gelince deney grubunda neredeyse aynı sonuçlara rastlandı. İlginç olarak istirahat da tek başına hastalar üzerinde faydalı etkileri gösterdi. Anlamlı olmasa da 28 günlük müzik uygulaması anksiyete düzeylerinde bir azalmaya neden oldu. Ancak kontrol grubunda herhangi bir azalma gözlenmedi. Korelasyon analizi Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği skorları ile sistolik ve diyastolik kan basıç değerleri arasında her iki grupta da bir ilişki göstermedi. Bu çalışmanın sonuçları Klasik Türk Müziğinin özellikle sistolik kan basıncı üzerinde olmak üzere hipertansiyon hastalarında yararlı etkilerinin olduğunu göstermiştir. Bu sonuç doğrultusunda müzik terapisi hipertansiyonu olan yaşlı bireylerin kan basıncının normal sınırlarda tutulması için tamamlayıcı bir yöntem olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The fact that anti-hypertensive drugs have many adverse effects has led non-pharmacological therapies to emerge as alternative options. Hence the study was performed on hypertensive geriatrics to investigate whether classical Turkish music has positive effects on blood pressure and anxiety. Initially a socio-demographic form and Hamilton Anxiety Scale were applied to patients. Thereafter subjects were enabled to listen to classical Turkish music (experimental group) or have a resting period (control group) for 25 minutes. At the beginning of the study there were no differences in systolic and diastolic blood pressure levels and Hamilton anxiety scale scores between experimental and control groups. On the other hand systolic blood pressure significantly decreased after 28-day music therapy. In contrast no statistical differences were found in control group. As regards to diastolic blood pressure, almost similar results were obtained in the experimental group. Interestingly, resting alone showed a favorable effect on patients as well. In experimental group 28-day music application caused a decrease in anxiety levels of individuals, though it was not significant. However in control group no decline was observed regarding Hamilton anxiety scale scores. Correlation analysis showed no significant relationships between Hamilton anxiety scale scores and systolic or diastolic blood pressures in both groups. The results of the study demonstrated that therapy with classical Turkish music has positive effects especially on systolic pressures in patients with hypertension. In harmony with this conclusion, music therapy could be suggested as a complementary method in geriatric patients to maintain blood pressure within the normal limits.Key word: Anxiety, Geriatrics, Hypertension, Classical Turkish Music, Music Therapy.