İnaktif hepatit b taşıyıcılarının doğal seyri
Natural course of inactive hepatitis b carriers
- Tez No: 282569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJDE SOYTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İnaktif hepatit B, Hepatoselüler Karsinom, Aktivasyon, Seroklirens, İzlem, Inactive Hepatitis B, Hepatocellular Carcinoma, Activation, Seroclearance, Monitor
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaçİnaktif hepatit B taşıyıcılarında hepatoselüler karsinom (HSK) gelişimini, aktivasyon ve seroklirens oranlarını belirleyerek inaktif hepatit B taşıyıcılığının klinik seyrini araştırmaktır.Gereç ve YöntemDEÜTF Gastroenteroloji Kliniği'nde inaktif hepatit B taşıyıcısı olarak en az 6 ay izlenmiş tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiş ve veriler retrospektif olarak taranmıştır. Önceden kronik HBV nedeni ile tedavi almış, kronik karaciğer hastalığı olan ve 6 aydan kısa süreli izlemi olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. İnaktif hepatit B taşıyıcılığı; HBV-DNA'nın negatif, çok düşük düzeyde veya PCR ile tespit edilemeyecek düzeyde olması, ALT düzeyinin normal değerlerde olması, HBeAg yokluğu ve Anti-HBe varlığı ile varsa karaciğer biyopsisinde fibrozisin hafif veya hiç olmama durumu olarak tanımlanmıştır.SonuçlarÇalışmaya 502 hasta (Ort. yaş: 51,9±12) dahil edildi. Hastaların 219'u (%43,6) bayan, 283'ü (%56,4) erkekti. Ortalama izlem süresi 44,5±36,8 (aralık 6-168) ay, kontrole geliş aralıklarının ortalaması ise 6,2 (aralık 1-52) ay idi. Hastaların 28`inde (%5,6) alfa-fetoprotein düzeyinde yükseklik ve 49`unda (%9,7) geçici karaciğer enzim yüksekliği tespit edildi. Hastaların 5'inde seroklirens (%1)(15,3/10.000 hasta yılı) ve 13' ünde (%2,6)(39,7/10.000 hasta yılı) aktivasyon tespit edildi. Hastaların hiç birinde HSK gelişimi olmadı.Tartışmaİnaktif hepatit B taşıyıcılığının doğal seyri oldukça iyidir. HSK gelişimi açısından düşük risk vardır. Ancak aktivasyon açısından dikkatli olunmalı ve düzenli aralıklarla izlem yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and AimTo investigate the clinical progression of inactive hepatitis b carrier state by defining the development of hepatocellular carcinoma, activation and determination of seroclearance rates in inactive hepatit b carriers.Material and MethodThis retrospective study included all inactive hepatitis B carrier patients with 6 months of follow-up in DEUTF Gastroenterology Outpatient Clinic. The patients treated for chronic HBV, less than 6 months of follow-up patients and chronic liver disease patients are all excluded. Inactive hepatitis B carrier state is defined as negative, very low or undetected levels of HBV-DNA by PCR, normal serum ALT levels, negative serum HBeAg, positive Anti-HBe and mild or no fibrosis in liver biopsy if available.Results502 patients (mean age: 51.9±12) are included in the study. 219 patients (43.6%) are female, 283 patients (56.4%) are male. Average follow up period was 44.5±36,8 (range 6-168) months, average follow up interval period was 6.2 months (1-52 months). In 28 patients (5.6%) high alpha-fetoprotein level and in 49 patients (9.7%) transient high liver function tests are detected. In 5 of the patients (1%) have seroclearance level of 15.3/10.000 patient year and in 13 of the patients have (2.6%) 39.7/10.000 patient year activation is detected. None of the patients developed hepatocellular carcinoma.DiscussionThe prognosis of inactive hepatitis B carrier state is usually benign. The risk of developing HCC is low. However it is significant to have regular follow-ups to monitor activation.