Ratlarda gece ve gündüz uygulanan sevofluranın melatonin düzeyi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of sevoflurane administeration during day and night period on melatonin levels in rats
  1. Tez No: 282570
  2. Yazar: VOLKAN ONAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATALAY ARKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sevofluran, rat, plazma melatonin, Sevoflurane, rat, melatonin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ratlarda gece-gündüz sevofluran uygulamasının melatonin düzeyi üzerine etkisinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15 günlük 24 adet rat alındı ve rastgele 4 gruba ayrıldı. Ratlara bahar döneminde 19:00-01:00 (gece grubu) ve 07:00-13:00 (gündüz grubu) saatleri arasında %2,6 sevofluran ve 6 L?dk-1 akım hızında oksijenuygulandı. Kontrol gruplarına ise aynı zaman süresince 6 L?dk-1 akım hızında oksijen uygulandı. Altı saatlik sürenin sonunda kan örnekleri alındıktan sonra ratlar sakrifiye edildi. Alınan kanlardan santrifüj edilerek elde edilen plazmalarda melatonin düzeyleri radioimmüno assay (RIA) yöntemi ile ölçüldü.Bulgular: Grup gece sevofluran (Grup GC-S) ile Grup gece kontrol (Grup GC-K) plazma melatonin düzeyleri karşılaştırıldığında; Grup GC-S plazma melatonin düzeyi anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0,002). Grup gündüz sevofluran (Grup GN-S) ile grup gündüz kontrol (GN-K) plazma melatonin düzeyleri karşılaştırıldığında; Grup GN-S plazma melatonin düzeyi anlamlı yüksek saptanmıştır (p=0,002). Grup GC-K ile GN-K plazma melatonin düzeyleri karşılaştırıldığında Grup GC-K plazma melatonin düzeyi anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0,002).Sonuç: Çalışmamızda 15 günlük ratlarda altı saatlik % 2,6 konsantrasyonda uygulanan sevofluranın gündüz ve gece uygulamasının plazma melatonin düzeyini artırdığını, saptadık
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of night-day on melatonin level under sevoflurane administration in rats.Material and Methods: 15 days old 24 rats were included and divided into 4 groups by randomisation. 2,6 % sevoflurane 6 L?min-1 of oxygen was administered to rats between 07:00 pm-01:00 am (night group) and 07:00 am-01:00 pm (day group) in spring and 6 L?min-1 of oxygen was administered to control groups during the same time periods. At the end of 6 hours rats were sacrified after blood samples were taken. Blood samples were centrifuged and plasma melatonin levels were measured by radioimmuno assayResults: When Group night sevofluran (N-S) was compared with Group night control (N-K), significant difference was found on melatonin levels (p=0,002). When plasma melatonin levels compared between Group day sevoflurane (D-S) and Group day control (N-K) , melatonin level of Group Day sevofluran was found highly significant (p=0,002). Similarly, when plasma melatonin levels compared between (N-K) and (D-K), melatonin level of N-K was found significantly high (p=0,002).Conclusion: In this study, it has been ascertained that 2.6% sevoflurane administered for six hours during the day and night period increased melatonin levels significantly in 15 days old rats.