Assessment of benefits and shortcomings of implementing ISO 14001 in the companies
ISO 14001 çevre yönetim sistemi uygulamalarının fayda ve eksikliklerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 282879
  2. Yazar: REYHAN GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BORAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, İstatistik, Environmental Engineering, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, faydaları ve eksiklikler, sorunlar, Yönetim Sistemi, anket değerlendirmesi, firmaların yerleri ve türlerine göre yaşanan sorunlarda farklılıklar, İstanbul içi ve dışı firmalarda farklılıklar, ISO 14001 Environmental Management System, benefits and shortcomings & problems, Management System, survey assessment, differences for locations and types of companies, differences for the companies in Istanbul, out of Istanbul, differences depend on sector
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Firmalar ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemini bazı nedenlerden dolayı kurarlar. Sistemi kurma kararına katkıda bulunan bu nedenler ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin cazip geri dönüşleridir. Diğer taraftan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi bazı sorunları ve eksiklikleri de beraberinde getirir.Bu çalışmanın amacı, ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin uygulanması esnasında öne çıkan sorunları, eksiklikleri ve öne çıkan faydaları incelemek ve tartışmaktır. Bunun yanında sektörlere ve firmaların yerleşim yerlerine göre (İstanbul içindeki firmalar ve İstanbul dışındaki firmalar arasında) yaşanan sorunlarda ve elde edilen faydalardaki farklılıkları belirlemektir.2 ana hipotez üzerinde durulmuştur.Ana hipotez 1; Firmaların türleri arasında ISO 14001 EMS sistemindeki zorluklar, eksiklikler ve faydaları bakımından farklılıklar vardır.Alt hipotez 1; Ağır imalat sektörü ile hizmet sektörü arasında ISO 14001 EMS sistemindeki zorluklar, eksiklikler ve faydaları bakımından farklılıklar vardır.Alt hipotez 2; Ağır imalat sektörü ile insan sağlığına yönelik üretim yapan sektör arasında ISO 14001 EMS sistemindeki zorluklar, eksiklikler ve faydaları bakımından farklılıklar vardır.Alt hipotez 3; Hizmet sektörü ile insan sağlığına yönelik üretim yapan sektör arasında ISO 14001 EMS sistemindeki zorluklar, eksiklikler ve faydaları bakımından farklılıklar vardır.Ana hipotez 2; Firmaların yerleşim yerleri arasında ISO 14001 EMS sistemindeki zorluklar, eksiklikler ve faydaları bakımından farklılıklar vardır.Alt hipotez; İstanbul içindeki firmalar ile İstanbul dışındaki firmalar arasında ISO 14001 EMS sistemindeki zorluklar, eksiklikler ve faydaları bakımından farklılıklar vardır.
Özet (Çeviri)
Companies have established ISO 14001 Environmental Management System for some reasons. These reasons, which contribute to decide for implementing, are attractive returns of ISO 14001 Environmental Management System. However, ISO 14001 Environmental Management System has brought some problems and shortcomings for the companies implementing it.Aim for this thesis to investigate and discusses what the most critical problems, shortcomings and featured benefits are in implementation period of ISO 14001 EMS for companies. In addition to all, another goal of this study is to identify the differences between companies depending on sector and locations of facilities (in Istanbul and out of Istanbul) in terms of problems and benefits.The main hypotheses of this study are that;Main hypothesis 1 is; there are differences between the types of facilities in terms of problems, shortcomings and benefits of ISO 14001 EMS.Sub-hypothesis 1 is; there are differences between heavy manufacturing industry and service sector (1. and 2. sector groups) in terms of problems and benefits of ISO 14001 EMS.Sub-hypothesis 2 is; there are differences between heavy manufacturing industry and industry engaged in the production of human health (1. and 3. sector groups) in terms of problems and benefits of ISO 14001 EMS.Sub-hypothesis 3 is; there are differences between service sector and industry engaged in the production of human health (2. and 3. sector groups) in terms of problems and benefits of ISO 14001 EMS.Main hypothesis 2 is; there are differences between the locations of organizations in terms of problems and benefits of ISO 14001 EMS.Sub-hypothesis is; there are differences between the companies in Istanbul and out of Istanbul in terms of problems and benefits of ISO 14001 EMS.