Çelik boru imalatında yalın üretim ve smed uygulaması
Lean manufacturing in stell pipe production and smed application
- Tez No: 283048
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN FIĞLALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, SMED, JIT, Kaizen, Kalıp değiştirme, Kanban, U hatları, Lean Production, SMED, JIT, Kaizen, Mold changing, Kanban, U-lines
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Özet: Günümüzde uluslararası rekabet hızla büyümektedir. Bu rekabet şartlarında var olabilmenin ön koşulu daima en önde olmaktır. Bunun içinde teknolojik yapıya ayak uydurulmalıdır. Firmalar yeniliklere açık olmalıdır. Aksi taktirde geride kalırlar. Bu gerçeklerden yola çıkarak Japonya'da Toyota fabrikasında uygulanan ve sonraları diğer firmalara yayılan Yalın Üretim Sistemini geliştirmiştir.Yalın Üretim, İşletmelerin rekabet edebilir ve verimli üretim yapabilme arayışları sonucunda doğmuş bir üretim modelidir. Yalın üretimde temel amaç israfı önlemektir. İsrafı önlemek içinde; sıfır stok ve sıfır hata hedefleri benimsenir, mevcut süreç ve sistemlerde sürekli iyileştirme, geliştirme ve uyumlaştırma yapılır. Ayrıca çalışanların yönetime katılımı uygulamalarından da yararlanılır. Yalın üretim sürekli ve uzun çabayı gerektirir. Yararları yanında birçok güçlükleri ve potansiyel problemleri bulunmaktadır. Uygulaması için gerekli ideal koşulların hepsinin birden oluşturulması oldukça güçtür. Ancak kısmi uygulamalar ile de yalın üretimin avantajları yakalanabilir. Yalın üretimin en önemli avantajı, sabit varlıkların en iyi biçimde değerlendirileceği çabalara yönelmesidir.Bu Tezin uygulamasında yalın üretimin metotlarından olan SMED'in ağır sanayi sektöründeki bir Çelik Boru firmasında ki üretim aşamasındaki kalıp değişim süreleri kısaltılması ve iyileştirilmesi kullanılmıştır. Buradan elde edilen sonuçlara göre öneriler verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract: Nowadays, international competition is growing rapidly. This is a prerequisite to being conditions, you have to be always at the forefront. To get a success or reach any achivement, companies have to follow technology and to be open minded for new developments. Otherwise they will fail. Based on this facts, in Japan, Toyota created and improved Lean manufacturing and that spread of most companies.Lean production is a production model which comes about the pursuit of companies to be able to meet competition and make effective production. At lean production the main purpose is to get control about the wastage. To prevent wastage, zero stock and zero false goals adopt in principle. Besides the participation of the personnel applications are also beneficial Lean production needs continuous and long term studying. Beside the benefits, have also difficulties and potential problems. It is very difficult to obtain all the appropriate conditions. However the advantages of lean production can ensure with the partial application.In this thesis?s application, One of the heavy İndustry company, that we used SMED, which is one of the Lean Production methods, we tried to use it to shortening the period of changing mold and also we tried to improve production steps. According to the results obtained from here, we tried to give suggestions.