Nanotüp çeşitleri ve uygulamaları
Nanotube types and applications
- Tez No: 283082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, Karbon Nanotüp, Bor Nitrür Nanotüp, Nanotechnology, Carbon Nanotube, Boron Nitride Nanotube
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Nanoteknoloji vizyonu 1959 yılında fizikçi Richard Feynman ile ortaya çıkmıştır. Nanoteknolojinin önemi 1 ile 100 nm skalasında ortaya çıkmaktadır. Nanoteknolojide kullanılan aletler, atomik kuvvet mikroskobu, tarama tünelleme mikroskobu olup, nanoteknoloji sayesinde kaliteli, uzun ömürlü, ucuz, hafif ve küçük cihazlar yapılmaktadır. Nanotüpler, silindir şekilli ve tek boyutlu fullerence'lerdir. Şu anda karbon ve bor nitrür nanotüpler kullanılmaktadır. Karbon nanotüp; silindir şeklindeki bir karbon allotropudur ve sadece karbon atomu içerir. S. Iijima tarafından 1991 yılında bulunmuştur. Karbon nanotüpler; kıvrılmış grafin yüzeyi gibi düşünülebilir. Tek katmanlı ve çok katmanlı olmak üzere iki çeşit karbon nanotüp vardır. Bor, amonyak ve nitrojen ile yüksek sıcaklıklarda bor nitrür oluşturacak şekilde reaksiyona girer. Bor nitrür nanotüpler yaklaşık 6 eV'luk bir bant genişliğine sahiptirler ve tüp çapından bağımsız olup manyetik değildirler. Bor nitrür nanotüplerin elde edilmesinde, yüksek sıcaklıklarda dayanıklı malzemelerin üretilmesi işleminde kullanılan kimyasal buhar depolama (chemical vapour deposition) olarak bilinen kimyasal işlem uygulanmaktadır. Nanoteknolojinin ilgilendiği alanlar; malzeme ve imalat sektörü, tıp ve sağlık sektörü, nanoelektronik ve bilgisayar teknolojileri, havacılık ve uzay araştırmaları, çevre ve enerji, biyoteknoloji ve tarım, savunma sektörüdür. Karbon nanotüpler; elektronik malzeme olarak manyetik ve optik nanoaygıt yapımında, ayrıca hafıza elemanı, kapasitör, transistor, mantık devresi ve elektronik anahtar yapımında da kullanılmaktadır. Bor nitrür nanotüpler ise; yapısal ve fiziksel özelliklerinden dolayı ağır sanayi makineleri, uçak malzemeleri, dayanıklı inşaat malzemeleri, diyot ve transistor üretimi içinde büyük gelişme sağlayacaktır. Geleceğimize bu kadar yarar sağlayan nanoteknolojinin zararları da bulunmaktadır. Zararlarının da ortadan kaldırılması için önlemler alınması gereklidir.
Özet (Çeviri)
In 1959, physicist Richard Feynman?s vision of nanotechnology has emerged. The importance of nanotechnology is emerging from 1 to 100 nm scale. Instruments used in nanotechnology, atomic force microscope, scanning tunneling microscopy, and nanotechnology-quality, durable, inexpensive, lightweight and small devices are made. Nanotube is cylinder-shaped and one-dimensional fullerence. We are used boron nitiride nanotubes and carbon nanotubes nowadays. A cylinder-shaped carbon nanotube is a carbon allotrope and contains only carbon atoms. Carbon nanotubes were discovered in 1991 by S. Iijima. Carbon nanotubes can be thought as curled graphite surface. There are two kinds of carbon nanotube; single-layer of carbon nanotubes and multi-layer of carbon nanotubes. Boron reacts with ammonia and nitrogen at high temperature to present boron nitride. Boron nitride nanotubes have a bandwidth of about 6 ev. They are also independent of tube diameter and are not magnetic. Boron nitride nanotubes can be obtained with applying the chemical process known as chemical vapor deposition which is used for manufacturing high temperature resistant material. Interested fields of nanotechnology are materials and manufacturing sector, the medical and health sector, nanoelectronic and computer technology, aviation and space exploration, environment and energy, biotechnology, agriculture and defense sector. Carbon nanotubes are used as electronic materials in the construction of magnetic and optical Nano-devices also are used in the production memory elements, capacitors, transistors, logic circuits and in the making electronic switches. Boron nitride nanotubes will provide great improvements in production of diodes and transistors, heavy industrial machinery, aircraft materials, durable construction materials because of their structural and physical properties. There are also hazards of nanotechnology which is such beneficial for our future. To prevent the hazards there are some measures to be taken.