Alüminyumun asidik ortamda elektrokimyasal davranışına bazı difenolik Schiff bazlarının etkileri
The effects of some diphenolic Schiff bases on the electrochemical behaviour of aluminum in acidic media
  1. Tez No: 283086
  2. Yazar: ÖZLEM AYKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL YURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, korozyon, Schiff bazı, inhibitör, HCl, Aluminium, corrosion, Schiff base, inhibitor, HCl
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada 0.1 M HCl ortamında alüminyumun korozyonuna yeni sentezlenmiş farklı yapıdaki Schiff bazlarının ? 1,3-Bis[2-(2-hidroksibenziliden amino)fenoksi]propan (P1); 1,3-Bis[2-(5-kloro-2-hidroksibenzilidenamino)fenoksi] propan (P2); 1,3-Bis[2-(5-bromo-2-hidroksibenziliden amino)fenoksi]propan (P3); 1,8-Bis[2-(5-kloro-2-hidroksibenzilidenamino)fenoksi]-3,6-dioksooktan(T2) ve 1,8-Bis[2-(5-bromo-2hidroksibenzilidenamino)fenoksi]-3,6-dioksooktan (T3) ? inhibitör etkileri elektrokimyasal (potansiyodinamik polarizasyon, elektrokimyasal empedans spektroskopisi, lineer polarizasyon) ve yüzey analizi yöntemleri (taramalı elektron mikroskobu, elektrokimyasal kuartz mikro terazi) kullanılarak araştırılmıştır.Potansiyodinamik polarizasyon ölçümlerinin sonuçları, inhibitör etkinliği araştırılan Schiff bazlarının hepsinin alüminyum için inhibitör özelliği taşıdığını, bileşiklerin katodik inhibitörler olduğunu ve inhibitör etkinliğinin artan inhibitör derişimi ile arttığını göstermiştir. İnhibitör etkinliğinin derişimle artmasının moleküllerin metal yüzeyine adsorpsiyonundan kaynaklandığı, adsorpsiyonun Temkin adsorpsiyon izotermine uyduğu saptanmıştır, çizilen adsorpsiyon izotermlerinden yararlanılarak ternodinamik adsorpsiyon parametreleri olan adsorpsiyon denge sabiti, ve adsorpsiyon serbest enerjisi, değerleri hesaplanmıştır.Elektrokimyasal kuartz mikro terazi yöntemi (EQCM) ile elde edilen sonuçlar, incelenen tüm Schiff bazlarının metalin çözünme hızını düşürdüğünü göstermiştir. Taramalı elektron mikroskobu ile elde edilen yüzey görüntüleri de bu sonuçları doğrulayarak inhibitörlerin metalin çözünmesini azalttığını, korozyonu önlediğini belirlemiştir.Çalışılan bileşiklerin inhibitör etkinliği sıralamasının P3>P2>P1 ve T3>T2 şeklinde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the inhibition effect of novel synthesized Schiff base compounds, that are in different structures ? 1,3-Bis[2-(5-hydroxybenzylidenamino) phenoxy]propane (P1), 1,3-Bis[2-(5-chloro-2-hydroxybenzylidenamino)phenoxy] propane (P2), 1,3?Bis[2-(5-bromo-2-hydroxybenzylidenamino)phenoxy]propane (P3), 1,8-Bis[2-(5-chloro-2-hydroxybenzylidenamino)phenoxy]-3,6-dioxooctane (T2), 1,8-Bis[2-(5-bromo-2-hydroxybenzylidenamino)phenoxy]-3,6-dioxooctane (T3) ? on the corrosion behaviour of aluminium in 0.1 M HCl media were investigated by using electrochemical (potentiodynamic polarisation, electrochemical impedance spectroscopy, linear polarisation) and surface analyses (scanning electron microscope, electrochemical kuartz mikrobalance) methods.Results of potentiodynamic polarisation measurements have indicated that all Schiff bases, whose inhibitor efficiency is studied, hold the inhibitor distinction for aluminium, compounds are cathodic inhibitors and inhibitor efficiency increases with increasing inhibitor concentration. It?s determined that the increase of inhibitor efficiency by concentration results from the adsorption of molecules to metal surface, and the adsorption fits to Temkin adsorption isotherm, adsorption equilibrium constant and free energy of adsorption, which are thermodynamic parameters of adsorption has been calculated by benefiting from the drawn adsorption isotherms.Results obtained from electrochemical kuartz microbalance (EQCM) revealed that all investigated Schiff bases decrease metal dissolution. Surface images obtained with scaning electron microscope determined by verifying these results that inhibitors decrease the dissolution of metal, prevent the corrosion.The order of inhibition effect of these compounds was found to be P3>P2>P1 and T3>T2.