Difenolik Schiff bazlarının yumuşak çelik ve alüminyumun HCl çözeltisinde korozyonuna etkileri
The effects of diphenolic Schiff bases on the corrosion of mild steel and aluminium in HCl solution
- Tez No: 283087
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL YURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum, yumuşak çelik, inhibitör, korozyon, Schiff bazı, HCl, Aluminium, mild steel, inhibitor, corrosion, Schiff base, HCl
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada 0.1 M HCl çözeltisinde yumuşak çeliğin ve alüminyumun korozyonuna daha önce kullanılmamış beş farklı Schiff bazınının ?1,5-bis[2-(2-hidroksi benzilidenamino)fenoksi] -3-oksopentan (D1), 1,5-bis[2-(5-kloro-2-hidroksi benzili denamino)fenoksi]-3-oksopentan (D2), 1,5-bis[2-(5-bromo-2-hidroksibenzilidenamino) fenoksi]-3-oksopentan (D3), 1,4-bis[2-(2-hidroksibenziliden amino)fenoksi]bütan (B1), 1,4-bis[2-(5-kloro-2-hidroksibenzilidenamino)fenoksi]bütan (B2) ? inhibitör etkinlikleri potansiyodinamik polarizasyon (PP), elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) yöntemleriyle araştırılmıştır.Potansiyodinamik polarizasyon ölçüm sonuçları, çalışmada kullanılan Schiff bazlarının hepsinin hem alüminyum hem de yumuşak çelik için inhibitör özelliğine sahip olduklarını göstermiştir. Her iki elektrokimyasal yöntemle yapılan ölçümler sonucunda inhibitör etkinliğinin artan inhibitör derişimi ile arttığı bulunmuştur. İnhibitör etkinliğinin derişimle artmasının moleküllerin yumuşak çelik ve alüminyum yüzeyine adsorpsiyonundan kaynaklandığı ve adsorpsiyonun Temkin adsorpsiyon izotermine uyduğu saptanmıştır. Temkin adsorpsiyon izotermlerinden yararlanarak adsorpsiyon denge sabiti ve adsorpsiyon serbest enerjisi değerleri hesaplanmıştır. Taramalı elektron mikroskobu (SEM) yöntemi sonuçlarının da elektrokimyasal yöntem sonuçları ile uyumlu olduğu ve her iki metal için inhibitör etkinliği araştırılan B1 ve B2 inhibitörleri için sıralamanın B2>B1, alüminyum için inhibitör etkinliği araştırılan D1, D2 ve D3 inhibitörleri için ise D3>D2>D1 şeklinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Schiff bazlarının inhibitör etkinliği değerlerinin molekülün yapısıyla, metalin türü ve yüzey yüküyle ilişkili olduğu; bu nedenle molekül ya da metal değiştiğinde inhibitör etkinliği değerlerinin de değiştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of novel synthesized five Schiff base compounds, that have different functional groups, ?1,5-bis[2-(2- hydroxybenzyliden amino)phenoxy]-3-oxopentane (D1), 1,5-bis [2-(5-chloro-2-hydroxybenzylidenamino)phenoxy]-3-oxopentane (D2), 1,5-bis[2-(5-bromo-2- hydroxybenzylidenamino)phenolxy]-3-oxopentane (D3), 1,4-bis[2-(2-hydroxybenzylidenamino)phenoxy]butane (B1) and 1,4-bis[2-(5-chloro-2-hydroxybenzylden amino)phenoxy]butane (B2) ? on the corrosion behaviour of mild steel and aluminium in 0.1 M HCl media were investigated by using potentiodynamic polarisation (PP), electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and scanning electron microscope (SEM) methods.Results of potentiodynamic polarisation measurements indicate that all used in this study Schiff bases were acting as inhibitors for both of aluminium and mild steel. All electrochemical measurements show that inhibition efficiencies increases with increasing inhibitor concentration. This reveals that inhibitive actions of inhibitors were mainly due to adsorption on mild steel and aluminium surfaces. Adsorption of these inhibitors obeys Temkin adsorption isotherm. Thermodynamic parameters of the adsorption equilibrium constant and free energy of adsorption of the related Schiff bases were calculated using Temkin adsorption isotherm. It has been reached as a conclusion that the results of scaining electron microscope methods (SEM) also fit to electrochemical methods and the order for B1 and B2, whose inhibitor efficiency has been studied for both metals, is B2>B1, for D1, D2 and D3, whose inhibitor efficiency has been studied for aluminium, is D3>D2>D1. It was found that all studied Schiff bases behave as inhibitor and the protection ability of them depend on the molecular structures, species of metals and the surface charge of metals.