Eskişehir Hekimdağ (Bozdağ) florası'na katkılar
Contrubitions to the flora of Eskisehir Hekimdag (Bozdag)
  1. Tez No: 283092
  2. Yazar: MELİKE SAYARER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Hekimdağ, Bozdağ, Eskişehir, Türkiye, Flora, Hekimdag, Bozdag, Eskisehir, Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışma enlem ve boylam dereceleri dikkate alınarak hazırlanan Davis' in grid kare sistemine göre B3 karesinde yer alan Hekimdağ (Bozdağ) florasını kapsamaktadır. Hekimdağ (Bozdağ), Eskişehir ilinin kuzeyinde yer almaktadır. Çalışma alanı 803 - 1394 m yükseklikler arasındadır. Çalışma alanına ait bitkilerin belirlenmesi için arazi çalışmaları 2009 - 2010 yılları arasında yapılmıştır.Araştırma alanından toplanan ve gözlemlenen 420 bitki örneğinin teşhis edilmesi sonucunda 50 familyaya ait 176 cins ve bu cinslere ait 272 tür ve tür altı takson tespit edilmiştir.Bunlardan 16 takson B3 karesi için yeni kayıttır. Endemizm oranı % 10.33'tür.Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı; İran - Turan elementleri % 12.54, Avrupa - Sibirya elementleri % 12.54, Akdeniz elementleri % 9.60 şeklindedir.Araştırma alanında, içerdiği tür sayısına göre en büyük 5 familya sırasıyla Asteraceae 44 (% 16.20), Fabaceae 32 (% 11.80), Brassicaceae 21 (% 7.72), Lamiaceae 18 (% 6.61), Rosaceae 17 (% 6.30)'dir. Araştırma alanında en fazla tür ve türaltı takson içeren ilk 5 cins ise sırasıyla Astragalus 7 (% 2.60), Trifolium 6 (% 2.20), Centaurea 6 (% 2.20), Crocus 4 (% 1.50), Gagea 4 (% 1.50)'dir.
Özet (Çeviri)
This study concerns the flora of the Hekimdag (Bozdag). The research area, according to Grid Square System of Davis (1965) which has been established by considering the latitude and longitude degrees is in the B3 square. Hekimdag (Bozdag) is around the north side of the Eskisehir. The height of the research area is between 803 m - 1394 m The excursion fort the research to determine the plants of the research area has been studied in 2009 - 2010.272 taxa belonging to 176 genera and 50 families were found after the identification of 420 plant specimens collected and observed from the research area.16 taxa are new records for the B3 grid square. The rate of endemism is 10.33 %.The distribution of taxa within the phytogeographical regions is as follows: Irano ? Turanian elements 12.54 %, Euro ? Siberians 12.54 %, Mediterranean elements 9.60 %.According to the number of species Asteraceae 44 (% 16.20), Fabaceae 32 (% 11.80), Brassicaceae 21 (% 7.72), Lamiaceae 18 (% 6.61), Rosaceae 17 (% 6.30) are the largest five families. The largest five genera are Astragalus 7 (% 2.60), Trifolium 6 (% 2.20), Centaurea 6 (% 2.20), Crocus 4 (% 1.50), Gagea 4 (% 1.50).