Tarımdan sanayiye geçiş sürecinde Trakya alt bölgesi'nde göç : Çerkezköy örneği
Transition from agriculture to industry sector in the sub-region of Trakya ; Case Çerkezköy country of Tekirdağ city
- Tez No: 283202
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. RECEP ERBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Demografi, Demography
- Anahtar Kelimeler: Göç hareketi, kentlilik, sanayileşme, tarım, Trakya Alt Bölgesi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Coğrafik anlamda yer değiştirme olarak tanımlanan göç hareketi insanlık tarihi kadar eskidir. Sanayileşme çabalarına bağlı olarak görülen göç hareketi ise Türkiye'de 1950'li yıllardan sonra başlamıştır.Ekonomik ve sosyal politikalardaki değişikliklere bağlı olarak önce köyden kente ve ardından kentler arası göçlerle önemli bir göç hareketine tanık olunan Türkiye'de 1970'ler sonrası kentlilik kavramı da daha çok dikkate değer bir noktaya yükselmiştir.İstanbul'un sanayileşmesinin ardından genişleme alanlarından birisi olan Trakya Bölgesi ve özellikle Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçesine doğru hareketlilik kazanan iç göç olgusu halen yoğunlukla devam etmektedir.Bu çalışmada göç kavramı ve çeşitleri üzerinde durulmuş, Türkiye'de göçlerin sebepleri değerlendirilmiştir. Ardından Trakya Alt Bölgesi olarak tanımlanan bölgede sanayi yapısı hakkında bilgiler verilerek, mevcut sanayi alanları ve Türkiye'de yıllara bağlı olarak verilen teşvikler değerlendirilmiştir. Ayrıca tarım ve sanayinin birlikte etkileşimi ve gelişimi konusu ele alınarak, Çerkezköy ilçesinde iç göç olgusu istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Çalışmada Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulduğu 1974 yılından önce tarımsal alanda faaliyet gösteren insanların yaşadığı Çerkezköy ilçesinde sanayi tesislerinin kurulmasıyla tarım sektörünün önüne geçen sanayi sektörü değerlendirilmiştir. Türkiye'nin muhtelif bölgelerinden Çerkezköy'deki fabrikalara çalışmak için gelen kişilerin ülkedeki büyük ekonomik krizlerden doğrudan etkilenmeleri ve ilçede yaşamaktan memnuniyetleri araştırılmıştır. İlçede tarımsal çalışmanın dışında sanayi sektöründeki çalışmalara bağlı olarak ortaya çıkan dönüşümler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In geographical sense, migration defined as replacement is as old as human history. Migration movement depending on the industrialization efforts has begun in Turkey after 1950 s.Depending on economic and social policy changes an important migration movement fram rural areas to urban areas and then migration between cities has been witnessed in Turkey. After 1970 s being a member of urban has also become much more notable.The event of internal migration which has started towards Trakya region; one of the expansion areas after the industrialization of İstanbul and especially towards Çorlu and Çerkezköy; two of the districts of Tekirdağ still contiues densely.This study focuses on migration and its kinds, and causes of migration in Turkey.After that by giving information about the area defined as sub-region of Trakya, available industry regions and incentives given during years have been evaluated. Moreover; by tackling the matter of the development and interaction of agriculture and industry, the issue of internal migration in Çerkezköy has been statistically analyzed.In this study it has been evauated that industrial sector which has become more important than agricultural sector after the establishment of industrial foundations in Çerkezköy where people go on their lives depending on agricultural activities before 1974. People coming from different cities to Çerkezköy to work, their being affected directly by economic crisis and their contentment of living in Çerkezköy have also been studied. Apart from working in agricultural sector, transformations which occurs depending on working in industrial sector in Çerkezköy have been given.Keywords : Migration,urban, industrialization, agriculture, sub-region of Trakya