Denizli yöresi süt sığırcılığı işletmelerinde barınakların yapısal yönden değerlendirilmesi
Evaluation of stuructural properties of housing in dairy cattle farm in Denizli region
  1. Tez No: 283433
  2. Yazar: YAŞAR KAYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt Sığırı, Barınak Sistemleri ve Özellikleri, Dairy Cow, Housing Systems
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, Denizli yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerini, bu işletmelerin barınak sistemleri, yardımcı tesislerin özellikleri, yemleme, sulama ve gübre yönetimine ilişkin bilgiler ile işletmelerdeki işletmecinin yaşı, mevcut sığır sayısı, günlük ortalama süt verimi, kuruda kalma süresi, işgücü kullanımı, hayvan sağlığı, sağım şekli ve süresini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma materyalini, Denizli ili merkez ve 10 ilçede bulunan toplam 33 adet süt sığırcılığı işletmesi oluşturmaktadır.İşletme sahiplerinin % 18.2'si ilkokul mezunu, % 6.1'i ortaokul mezunu, % 18.2'si lise mezunu ve % 57.6'sının da üniversite mezunu olduğu ve % 21.2'sinin hayvancılığı geçimini sağlamak için yaptıkları, % 78.8'nin ise hayvancılığı ek gelir sağlamak amacıyla yaptıkları tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda ahırların genel özellikleri ile ilgili olarak, barınakların % 57.5'inin serbest duraklı, % 42.5'inin ise serbest sisteme sahip oldukları; barınak yönü bakımından % 60.6'sının doğu-batı yönünde, % 39.4'ünün ise güney-kuzey yönünde konumlandırıldığı; işletmelerin % 30.3'ünün eğimli arazi üzerine, % 69.7'sinin ise düz araziye kurulduğu gözlenmiştir. . İşletmelerin % 42.5'inde gübre çukurunun bulunmadığı tespit edilmiştir. İşletmelerden % 87.8'inin sadece süt hayvancılığı, % 12.2'sinin ise hem süt hayvancılığı hem de besi hayvancılığı yaptığı; işletmelerin % 93.9'unun damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye, % 6.1'inin ise üye olmadığı belirlenmiştir. İşletmelerin hayvan başına elde ettikleri ortalama günlük süt veriminin 13-36 l arasında değiştiği ve işletmelerden % 96.9'unun sütü özel firmalara, % 3.1'inin ise mandıraya sattıkları kaydedilmiştir.Çalışmadan elde edilen sonuçlar, yöredeki genel olarak büyük kapasiteli işletmelerde barınak sistemlerinin iyi olduğunu, ancak bazı yapısal sorunların ve gübre yönetimiyle ilgili eksikliklerin bulunduğunu göstermiştir. Bu tür sorunların çözümünde, hayvansal üretim yapılarının projelendirilmesinde Ziraat Mühendislerinin görev alması, işletme sahiplerinin bilinçlendirilmesi ve iyileştirmeye yönelik ek yatırımların desteklenmesi önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the structural properties of dairy cattle farms and to investigate housing systems, auxiliary facility features, watering, manure management, age of enterprising, number of cattle, average daily milk yield, dry period, labor utilization, animal health, shape and duration of milking. The material of the study was based on results of a survey performed on 33 farms in Denizli City and its 10 counties.18.2 % of farmers have primary school graduates, 6.1 % of secondary school graduates, 18.2 % of high school and 57.6 % of university graduates, respectively. Besides, the dairy cattle breeding was made for providing subsistence income by 21.2 % of the farms and it was made for gaining supplementary budget by the rest of the farms. According to the results of the study on general characteristics of the housing systems, it was observed that the use of free stall and free barns were 57.5 % and 42.5 % respectively, south enterance were 39.4 %, east enterance were 60.6 %, 30.3 percent of managements were built on sloping land, the rest of them were built on the land that was flat. Manure pit was not found 42.5 percent of managements. It was determined that, 87.8 % of barns were dairy cattle, 12.2 % of both dairy and beef cattle , the farms were members of the Cattle Breeding Association were 93.9 % , 6.1 % of non-members . It was enrolled that, the average daily milk yield per animal was between the 13-36 L and 96.9 % of the managements sold milk to private companies, the rest were sold to the dairy house.The results of this study, housing systems of large-capacity managements are generally good in the region; on the other hand, there are some structural problems and manure management deficiencies. Charing agricultural engineers in the projection of animal production structures, raising the awaresness of management owners and supporting additional investments for improving will contribute the solution of this kind of problems.