Organik domates yetiştiriciliğinde Alternaria alternata (Fr.) Keissler ile mücadele olanakları
Control options of Alternaria alternata (Fr.) Keissler in organic tomato production
- Tez No: 283434
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER BENLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: organik domates, bakır hidroksit, Bacillus subtilis, potasyum bikarbonat, Reynoutria sachalinensis, Tom- Cast, Organic tomatoes, copper hydroxide, Bacillus subtilis, potassium bicarbonate, Reynoutria sachalinensis, Tom ?Cast
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, organik tarla domatesi yeti?tiriciliğinde sorun olan Alternaria alternata (Fr.) Keissler'a kar?ı klasik mücadele ve tahmin-uyarı yönteminden yararlanarak biyolojik ve kimyasal bazı preparatların etkinliklerini saptamak amacıyla ele alınmı?tır. Çalı?ma Manisa ilinde, 2009 ve 2010 üretim sezonunda Rapunzel firması ile sözle?meli organik domates yeti?tiriciliği yapan dört üretici tarlasında yürütülmü?tür. Denemelerde bakır hidroksit (Champion WP), Bacillus subtilis (Serenade SC), potasyum bikarbonat (Armicarb) ve Reynoutria sachalinensis ekstraktı (Regalia) kullanılmı?tır. Denemeler doğal enfeksiyon ko?ullarında, tesadüf blokları deneme desenine göre tahmin- uyarı ve klasik olmak üzere iki faktörlü, be? karakterli (4 uygulama+kontrol) ve dört tekerrürlü olarak yürütülmü?tür. Tahmin-uyarı yönteminde Tom-Cast modeli kullanılmı?tır. Klasik ilaçlama programına göre deneme tarlalarında toplam 6 veya 7 ilaçlama yapılırken, Tom-Cast tahmin ve uyarı sistemine göre toplam 2 veya 3 ilaçlama yapılmı?tır. 2009 ve 2010 yıllarına ait hastalık ?iddeti indeksi değerlendirildiğinde, 2009 yılında her iki üreticide, 2010 yılında da ikinci üreticide klasik ile Tom-Cast ilaçlama programları arasında istatistiki bir fark olmadığı görülmü?tür. Hastalık ?iddeti indeksi açısından değerlendirildiğinde, her iki yılda da üretici tarlalarında fungisit uygulamaları hiç uygulama yapılmayan kontrola göre istatistiki olarak farklı bulunmu?tur. En yüksek etki 2009 yılında bakır hidroksit uygulamalarından (% 27.5 ve %39.4) elde edilmi?tir. 2010 yılında en yüksek etki bir üreticide Reynoutria sachalinensis (% 45.91) uygulamasından alınmı?, bunu % 43.54 ile bakır hidroksit, %42.95 ile Bacillus subtilis, % 40.87 ile potasyum bikarbonat uygulamaları izlemi?tir. Buna kar?ın ikinci üreticide 2010 yılında fungisit uygulamaları Bacillus subtilis, Reynoutria sachalinensis , bakır hidroksit ve potasyum bikarbonat için sırasıyla % 50.99, %50.59, % 47.02 ve %44.38 bulunmu?tur. Verim değerleri açısından ise bir üretici hariç klasik ile Tom-Cast ilaçlama programları arasında istatistiki bir fark olmadığı görülmü?tür. Her iki yılda da ikinci üreticilerde uygulamalara ait verim değerleri kontrolden farklı bulunmu?tur.
Özet (Çeviri)
This study was undertaken to determine the efficacy of some biological and chemical preparations against Alternaria alternata (Fr.) Keissler by using conventional and Tom-Cast program in field-grown organic tomatoes. The study was carried out in four commercial organic tomatoes fields growing under contract with Rapunzel Company in Manisa province during the crop season 2009 and 2010. Copper hydroxide (Champion WP), Bacillus subtilis (Serenade SC), potassium bicarbonate (Armicarb) and Reynoutria sachalinensis extract (Regalia) were used in the trials. The experiments were conducted in two factor-randomized block design (conventional, Tom-Cast) with five treatments (four fungicide + control) and four replicates under natural infection conditions. Tom-Cast model was used for prediction and warning systems. According to the conventional application, six or seven treatments were done in farmers? field while only two or three treatments were done in Tom-Cast program. At the end of evaluations, there was no significant difference in disease severity index between conventional and Tom-Cast programs in both farmers in 2009 while significant difference was found in disease severity index between two application programs in the second farmer field in 2010. The disease severity index of fungicide applications were found to be statistically different compared to untreated control in both farmers? field in 2009 and 2010. The highest effectiveness (27.5% and 39.4%) was obtained from copper hydroxide applications in 2009. The highest effectiveness was obtained from Reynoutria sachalinensis applications (45,91%) and this was followed by copper hydroxide (43.54%), Bacillus subtilis (42,95%) and potassium bicarbonate (40.87%) in the first farmer in 2010. However, the effectiveness of Bacillus subtilis, Reynoutria sachalinensis, copper hydroxide, and potassium bicarbonate was found 50.99, 50.59, 47.02 and 44.38%, respectively in the second farmer?s field in 2010. Marketable fruit yield between conventional and Tom-Cast program differed only in one field in both year while the yield in fungicide treated plots were found to be statistically different in compared to untreated control in both farmer?s field in 2009 and 2010.