Silajlık melez mısır çeşitlerinin farklı hasat zamanının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkisi
The effects of different harvesting times on yield, yield components and quality in silage maize cultivars
  1. Tez No: 283470
  2. Yazar: FATİH OLGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşit, hasat zamanı, kalite, silaj mısır, verim, verim unsurları, Cultivar, harvesting time, quality, silage maize, yield, yield components
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Konya ili Çeltik İlçesi ekolojik koşullarında, bazı hibrit mısır çeşitlerinin (Zea mays L.) silaj performanslarını ve bu çeşitlerde farklı dönemlerde hasat uygulamalarının etkilerini tespit etmek amacıyla 2009 yılı vejetasyon döneminde yürütülmüştür. ?Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller? deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülen araştırmada tüm çeşitlere üç farklı dönemde yapılan hasadın ( H1; süt olum dönemi, H2; erken hamur olum dönemi süt çizgisi üstten 1/3 lük seviyede iken, H3; geç hamur olum dönemi süt çizgisi alttan 2/3 lük seviyede iken) beş farklı mısır çeşidi (Samada 07, C 955, OSSK 644, Truva, P31Y43) üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada bitki boyu, yaprak sayısı, çiçeklenme süresi, bitki ağırlığı, sap çapı, yaprak ağırlığı, bitkide yaprak oranı, bitkide sap oranı, bitkide koçan sayısı, koçan ağırlığı, bitkide koçan oranı, yeşil ot verimi, bitkide kuru madde oranı, kuru madde verimi, ham protein oranı özellikleri ele alınmıştır.Araştırma sonucunda yeşil ot verimi, çiçeklenme süresi, bitki ağırlığı, yaprak sayısı, bitkide yaprak oranı, yaprak ağırlığı, bitkide koçan sayısı, koçan ağırlığı, kuru madde verimi, bitkide kuru madde oranı özellikleri için çeşitler arası farklılık istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. Bunun yanı sıra yeşil ot verimi, bitki ağırlığı, bitkide yaprak oranı, bitkide sap oranı, kuru madde verimi, bitkide kuru madde oranı özellikler için ise farklı hasat zamanı uygulamalarının etkileri önemli bulunmuştur. Araştırmada en yüksek yeşil ot verimleri C 955 çeşidinden ve H1 uygulamasından sırasıyla 10561 kg/da ve 10610 kg/da olarak elde edilmiştir. En yüksek kuru madde verimi ise PR31 Y43 çeşidinden ve H3 uygulamasından sırasıyla 2711 kg/da ve 3282 kg/da olarak elde edilmiştir. Farklı hasat zamanı uygulamaları sonucu en yüksek kuru madde oranına % 36.35 ile H3 uygulamasında ulaşılırken, en yüksek protein oranına ise % 8.48 ile H1 uygulamasında ulaşılmıştır. Orta Anadolu Bölgesinde silajlık mısır tarımında silajlık olarak tescilli çeşitlerin kullanılarak hasatın erken hamur olum dönemi - geç hamur olum dönemi aralığında yapılmasının yüksek verim ve kalite açısından uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of different harvesting times in silage maize cultivars under Konya- Çeltik ecological conditions in 2009 vegetation period. In the research was arranged with respect to the randomized complete block experimental design as split plot with three replicatons. Three harvesting time (H1;milk stage, H2; early dough stage while one-third milkline, H3; late dough stage while one-third milkline ) were applied on five silage maize cultivars (Samada 07, C 955, OSSK 644, Truva, P31Y43) in study. In this research, plant height, number of leaf, flowering time, plant weight, stem diameter, leaf weight, leaf ratio per plant, stem ratio per plant, number of ear per plant, ear weight, ear ratio per plant, green forage yield, dry matter rate , dry matter yield and crude protein rate characters were investigated.As a result of this study, for the characters green forage yield, number of leaf, flowering time, plant weight, number of leaf, leaf ratio per plant, leaf weight, number of ear per plant, ear weight, dry matter yield, dry matter rate of cultivars differences were found to be statistically significant. Green forage yield, plant weight, leaf ratio per plant, stem ratio per plant, dry matter yield, dry matter rate of plant were found to be significantly influenced by harvesting times applications in different maturity stages. In this research C 955 silage cultivar and H1 harvesting time application gave the highest green forage yield with 10561 kg/da and 10610 kg/da respectively. PR31 Y43 silage cultivar and H3 harvesting time application gave the highest dry matter yield with 2711 kg/da and 3282 kg/da respectively. In different harvesting time applications it was found that the highest dry matter rate of plant was 36.35 % with H3 application and the highest crude protein rate was 36.35 % with H1 application. As a result; silage maize agronomy in Central Anatolia, using the registered silage maize cultivars and harvesting time application can be between in the early dough stage - the late dough maturity stage to obtain high-yield and quality