Termik santrallerde elektrik enerjisi verimliliğinin arttırılması-EUAŞ Seyitömer Termik Santrali örneği
Increasing of electrical energy efficiency in thermal power plants-EUAŞ Seyitömer Thermal Power Plant example
  1. Tez No: 283502
  2. Yazar: MÜMİN TAŞKINOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektriksel enerji verimliliği, enerji tasarrufu, enerji verimliliği, enerji yönetimi, kWh başına birim enerji üretim maliyeti, Electrical energy efficiency, energy conservation, energy efficiency, energy management, energy saving, production cost of per kWh
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Ülkemizde enerji verimliliği konusu; en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Sürekli artan enerji ihtiyacı, enerji kaynaklarının etkin kullanımını zorunlu kılmakta; bunun için de enerji verimliliği ve enerji tasarrufu kavramlarının önemleri gün geçtikçe artmaktadır.Ülkemizde enerjinin verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. Termik santrallerde elektrik enerjisi üretmek için gereken prosesler için elektrik enerjisi harcamak gerekir. Termik santrallerde ünitelerin iç ihtiyaçlarında harcanan elektrik enerjisi; enerji üretim maliyetini doğrudan etkileyen faktörlerden birisidir. Bu nedenle termik santrallerin iç ihtiyaçlarında harcanan elektrik enerjisi için yapılacak enerji verimliliği ve tasarrufu çalışmaları da enerji üretim maliyetini düşürecek faktörlerdendir.Bu çalışmada; birçok alanda uygulanabilecek enerji verimliliği elektriksel olarak ele alınmış olup termik santrallerde elektrik enerjisi verimliliğinin arttırılması için gerekli olan metotlar detaylı olarak açıklanmıştır. Çalışmanın sonunda bu metotlar doğrultusunda sistemde yapılan ve yapılabilecek enerji verimliliği çalışmaları neticesinde elde edilebilecek elektriksel enerji tasarrufları hesaplanmış olup bu tasarrufların enerji üretim maliyetine olan etkisi gösterilmeye çalışılmıştır. Ayrıca termik santrallerde kullanılan elektrik enerjisi için alınan tedbirler doğrultusunda yapılan verimlilik arttırıcı çalışmalar sonunda yapılan enerji harcamalarıyla, çalışmalar yapılmadan önceki enerji harcamaları karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışma dışında yapılabilecek farklı elektrik enerjisi verimliliği çalışmaları doğrultusunda elde edilebilecek enerji tasarrufları hakkında önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Seyitömer Termik Santrali'nde yapılan elektriksel enerji verimliliği çalışmaları, diğer farklı termik santrallerde yapılan enerji verimliliği çalışmalarıyla karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak Seyitömer Termik Santrali'ndeki elektrik enerjisi verimliliğine yönelik enerji tasarrufları doğrultusunda kWh başına birim enerji üretim maliyeti hesaplanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy efficiency subject has become one of the most discussed topics in our country. The resources have to be used effectively because of energy demand which grows permanently, because of this demand the importance of energy efficiency and energy saving concepts is increasing day by day.Projects are increasing in number on using energy efficiently day by day. The electrical energy expense is required for the processes for producing electrical energy in thermal power plants. Electrical energy which is spending for own requirements of thermal power plants is one of the factor which effects the cost of producing energy directly. So energy efficiency and energy saving workings for own energy expenses of thermal power plants are some of the factors which are going to decrease producing cost of energy.In this thesis; the methods which will increase electrical energy efficiency are explained and energy efficiency which will be suitable for many different areas will focus in electric. At the end of this project according to this methods, electrical energy conservations related energy efficiency applications which are done and could be done in the system are calculated and is shown energy savings effect on the cost of producing energy. Also energy expenses in the system which are done, after applications according to electrical energy efficiency by taking precautions and before applications according to electrical energy efficiency, are compared. In this thesis also suggestions are given about energy conservations whick could be gained according to different electrical energy efficiency applications. For this purpose, electrical energy efficiency applications which are done in Seyitömer Thermal Power Plant are compared with electrical energy efficiency applications which are done in different thermal power plants.Totally production cost of per kWh through energy conservations will be attempted to calculate in Seyitömer Thermal Power Plant.