Termik santrallarda bakım yönetim sisteminin enerji verimliliğine etkileri
Effects of maintenance management system on energy efficiency in thermal power plants
  1. Tez No: 321634
  2. Yazar: SERKAN ÖZEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım yönetim sistemi, termik santral
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsan ve yaşam, yaşam ve enerji, enerji ve elektrik birbirini tamamlayan ve birbiri ile var olma ilişkisi içerisinde bulunan gerçekliklerdir. Ülkelerin kalkınma hızının ve gelişmişliğinin elektrik enerjisi tüketimi ile ve kurulu güç kapasitesi ile tanımlandığı günümüz 2011 dünyasında ülkemizin enerji ihtiyacı günden güne artmaktadır. Gelişmekte olan ülkemizin yıllık elektrik üretim ihtiyacındaki artışı 1990'lardan bu yana ortalama % 4,6 olurken bu oran Avrupa Birliği ortalaması olan % 1,6 `yı bile geride bırakmıştır. Bu bağlamda enerji üretimimizin ve üretirken kullandığımız metotlar ile verimliliğimizin arttırılması kaçınılmaz olmuştur. Bakım ve işletme, Elektrik Üretim Santrallarının düzgün bir biçimde yönetilebilmesi, güvenli ve kaliteli elektrik üretimi için vazgeçilmez iki unsurdur. Birinin başarılı olması ya da olmaması diğerini doğrudan etkilemekte ve bu iki vazgeçilmez öğe hiçbir biçimde birbirinden ayrılamamaktadır. Ayrıca, bakım veya işletme üzerinde yapılan iyileştirmeler diğerini de düzelmeye zorlamakta sonuçta santral için toplam iyileşmeye katkı sağlamakta olup bu sayede etkin ve verimli bir elektrik üretimi sağlanarak zaten az olan kaynaklarımızın efektif bir biçimde kullanılabilirliği sağlanmaktadır. Bu tez çalışmasında Seyitömer Termik Santrali için bakım faaliyetlerinin nasıl iyileştirilebileceği araştırılmış, bunun için bir bakım yönetim sistemi kurulması gerektiği çıkarımı yapılmıştır. Akabinde bakım yönetim sisteminin bileşenleri incelenmiş, bakım yönetim sistemlerinin tarihsel gelişimi ve hedef santrale kurulum aşamaları anlatılmıştır. Metodoloji olarak gerek santral gerçekleri gerekse Dünya uygulamaları üzerine çalışarak kabuller yapılmış ve kurulan sistem sayesinde enerji verimliliğinin ne kadar arttırılabileceği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human and life, life and energy , energy and electricity all of them completes each other and each of them realizing with their relations. Rate of growth and development of the countries with the consumption of electrical energy and power capacity installed by 2011 as defined in today's world our country's energy needs are increasing day by day. Developing country with a need for an annual increase in electricity production since the 1990s, this rate environment, while the EU average of 4.6%, Turkey?s average 1.6% even surpassed. In this context, the methods used to produce energy production and increasing productivity has been inevitable. Maintenance and operation, big truth for power plants as directing in good management and generating reliabe and qualify electricity. Also, maintenance or other improvements made in the improvement in business ultimately forcing the central and thus contribute to the improvement for the total electricity production of an effective and efficient manner by ensuring the availability of effective resources that are already provided at. In this thesis, it is investigated how to improve maintenance activities for Seyitömer Thermal Power Plant and It was concluded that a maintenance management system should be established. Maintenance management system components are subsequently examined the historical development of maintenance management systems and the target plant installation phases are described. Applications need to be working on the central facts of the methodology and assumptions made world and how much help increase the efficiency of energy are expressed through the established system.Key Words : Maintenance management system, power plant