Kiral iyonik sıvıların sentezleri
Synthesis of chiral ionic liquids
- Tez No: 283615
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kiral iyonik sıvılar, Kiral çözücüler, Asimetrik sentez, Kiral ayrılma, Chiral ionic liquids, chiral solvents, asymmetric synthesis, chiral separation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kiral iyonik sıvılar kiral anyon ya da katyona sahip, genellikle oda sıcaklığında sıvı halde bulunan, organik tuzlardır. Bu tuzlar, rasemik karışımların ayrılmasında kromatografik dolgu maddesi olarak, NMR spektroskopisinde enantiyomerik karışımların belirlenmesinde çözücü olarak ve kimyasal reaksiyonlarda enantiyoseçiciliği sağlamak amacıyla katalizör veya çözücü olarak kullanılmaktadırlar.Bu çalışmada, (S)-(-)-2-bütanol ve (S)-(-)-metillaktat başlangıç maddeleri kullanılarak 3-sek-bütil-1-metilimidazolyum tosilat, 3-sek-bütil-1-etilimidazolyum tetrafloraborat, 1-(1-metoksikarbonil-etil)-3-metilimidazolyum tosilat, 1-(1-metoksikarbonil-etil)-3-metilimidazolium tetrafloraborat kiral iyonik sıvıları sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları FT-IR ve 1H-NMR spektroskopi teknikleri ile aydınlatılmıştır. Elde edilen ürünlerin döndürme açıları polarimetre ile saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Chiral ionic liquids which have a chiral anion or a chiral cation are organic salts and they are usually liquids at room temperature. These salts are used as chromatographic filler material for racemic mixtures, solvent for Chiral recognition in NMR spectroscopy and chiral ionic liquds as catalyzer or solvent are used to provide selectivity in chemical reactions.In this study, 3-sec-butyl-1-ethylimidazolium tosylate, 3-sec-butyl-1-ethylimidazolium tetrafluoroborate, 1-(1-methoxycarbonylethyl)-3-methylimidazolium tosylate, 1-(1-methoxycarbonylethyl)-3-methylimidazolium tetrafloroborate were synthesized as chiral ionic liquids using (S)-(-)-2-butanol and (S)-(-)-methyllactate as starting materials. The structures of synthesized derivatives were identified by FT-IR and 1H-NMR spectroscopic methods. Specific rotation of the products was determined by polarimeter.