Activity based costing analysis in a firm
Bir şirkette aktivite tabanlı maliyetlendirme analizi
  1. Tez No: 283630
  2. Yazar: YAKUP ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ESKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktivite tabanlı maliyetlendirme, Aktivite tabanlı yönetim, geleneksel maliyetlendirme, Activity based costing, activity Based management, traditional costing
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu proje, aktivite tabanlı maliyetlendirme analizini sunmaktadır. Uygulama yol haritasını tam olarak izlemek için, birçok farklı metot analiz edilmektedir. Başlangıç olarak aktiviteler tanımlanır ve aktivite maliyetleri ürün maliyetinin bulunmasından önce hesaplanır. Aktivite maliyetlendirme tamamlandıktan sonra, ürünler bulunan aktivite maliyetleri yardımıyla maliyetlendirilir. Aktivite tabanlı maliyetlendirme ürün maliyelerine daha iyi bir bakış açısı sağlar ve aynı zamanda ?hangi ürünün hangi aktiviteyi tükettiğini? açıklar. İlaveten geleneksel maliyetlendirme tekniği ile faaliyet tabanlı maliyetlendirme karşılaştırılmıştır. Bunların yanında, geleneksel maliyetlendirme sistemi, faaliyet tabanlı maliyetlendirme sisteminde kullanılan üretim miktarına bağlı olmadan hesaplandığı için doğru olmayan maliyet bilgisine götürür. Bu projenin amacı, geleneksel maliyetlendirme yönteminin zayıf yönlerine dikkat çekmek ve şirketin az ya da aşırı maliyetlendirilmiş ürünlerini gösteren bir S eğrisini elde etmektir
Özet (Çeviri)
The project presents a procedure of Activity Based Costing. To follow a proper implementation roadmap, many different methodologies are analyzed. Activities are identified initially and activity costs were found before the product costing was done. After the activity costing was finished, products were cost by the help of these activity costs. ABC provides a better insight of the product costs and it also explains, ?Which product consumes which activity?. Addition, traditional costing method and ABC were compared in numerically and graphically. Besides, the traditional costing system leads to inaccurate costing information because of without depending production amount which is used in ABC when the costs are counted. The aim of this project is to highlight some poor points of traditional costing methods and obtaining an S-Curve that indicates the under-cost and over-cost products of the firm.