Characterization of domestic commercial starches and their amylose and amylopectin fractions
Yurdumuzda üretilen nişastaların ve bunların amiloz ve amilopektin bileşenlerinin karakterizasyonu
- Tez No: 28375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KATNAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nişasta, Amiloz, Amilopektin, Bileşenlerine Ayrıştırma, Polimerleşme Derecesi, Yapısal Özellikler, Fizikokimyasal Özellikler, İşlevsel Özellikler, Çözünebllirlik, Şişebilirlik, Islanabilirlik, Macun Berraklığı, Yeniden Oluşturma, Nişasta, Amiloz, Amilopektin, Bileşenlerine Ayrıştırma, Polimerleşme Derecesi, Yapısal Özellikler, Fizikokimyasal Özellikler, İşlevsel Özellikler, Çözünebllirlik, Şişebilirlik, Islanabilirlik, Macun Berraklığı, Yeniden Oluşturma
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz YURDUMUZDA ÜRETİLEN NİŞASTALARIN VE BUNLARIN AMİLOZ VE AMİLOPEKTİN BİLEŞENLERİNİN KARAKTERİZASYONU DİKMEER, Atıf Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Zeynep (HİÇŞAŞMAZ) KATNAŞ Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Levent YILMAZ Temmuz 1993, 121 sayfa Bu araştırmanın ana amacı yurdumuz piyasasında ticari değeri olan nişastaların karakterize edilerek, literatürde yaygın biçimde kabul edilmiş kalite parametreleriyle karşılaştırılmasıdır. Ayrıca, amiloz-amilopektin etkileşimlerinin nişastanın işlevsel özellikleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla söz konusu nişastalardan elde edilen amiloz ve amilopektinlerin işlevsel özellikleri de incelenmiştir. Bu amaçla, söz konusu nişastaların yağ ve nem içerikleri, amiloz/ amilopektin oranları, nişasta bileşenleri olan amiloz ve amilopektinlerin molekül büyüklükleri incelenecek yapısal özellikler, suda çözünebilirlik ve şişebilirlikleri, yağ ve su tazıyla ıslanabildikleri ve macun berraklıkları incelenecek işlevsel özellikler olarak belirlenmiştir. Deneysel yöntem, farklı nişasta markalarını birbirleriyle karşılaştırmayı ve yurdumuzda üretilen nişastaları gerek literatürde belirtilenözellikler, gerekse SIGMA nişastalar ve nişasta bileşenleri (Dünyaca standartlığı kabul edilmiş maddeler) ile karşılaştırmayı olası kılacak biçimde düzenlenmiştir. Bunun yanında, nişastanın üç boyutlu yapısının işlevsel özellikleri üzerindeki etkisini vurgulamak amacıyla, nişastalardan elde edilmiş amiloz ve amilopektinlerin yeniden biraraya getirildiğindeki işlevsel özellikler de incelenmiştir. Sonuç olarak, yurdumuzda üretilen nişastaların bileşimsel ve işlevsel özelliklerinin literatürde verilenlerden ve SIGMA(TM) nişastalardan pek farklı olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, söz konusu nişastalardan ayrıştırılarak elde edilen amiloz ve amilopektin bileşenlerinin işlevsel özellikleri üzerine yapılan deneyler, nişastanın ıslanabilirlik ve macunlaşabilirlik özelliklerinin amiloz ve amilopektin bileşenleri arasındaki karmaşık etkileşimin bir sonucu olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bileşenlerden yeniden nişasta oluşturma yönündeki deneyler ise ayrıştırmanın geriye dönüşümsüz olduğunu ve nişastanın işlevsel özelliklerinin üç boyutlu yapısına bağlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTER1ZATION OF DOMESTIC COMMERCIAL STARCHES AND THEIR AMYLOSE AND AMYLOPECTIN FRACTIONS DİKMEER, Atıf M.S. in Food Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Zeynep (HİÇŞAŞMAZ) KATNAŞ Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Levent YILMAZ July 1993,121 pages The main objective of the present study is to characterize commercially available domestic starches so as to determine the domestic starch quality providing comparisons with accepted quality parameters in literatüre. Also, the functional properties of amylose and amylopectin fractions obtained from starches under investigation were measured so as to understand the effect of amylose-amylopectin interaction on starch functionality. For this purpose, fat and moisture content, amylose/amylopectin ratio and molecular size of the amylose and amylopectin fractions were selected as the structural properties while solubility, svvelling power, wettability by apueous and lipid phases and paste clarity were chosen as the functional properties to be investigated. iiiözellikler, gerekse SIGMA nişastalar ve nişasta bileşenleri (Dünyaca standartlığı kabul edilmiş maddeler) ile karşılaştırmayı olası kılacak biçimde düzenlenmiştir. Bunun yanında, nişastanın üç boyutlu yapısının işlevsel özellikleri üzerindeki etkisini vurgulamak amacıyla, nişastalardan elde edilmiş amiloz ve amilopektinlerin yeniden biraraya getirildiğindeki işlevsel özellikler de incelenmiştir. Sonuç olarak, yurdumuzda üretilen nişastaların bileşimsel ve işlevsel özelliklerinin literatürde verilenlerden ve SIGMA(TM) nişastalardan pek farklı olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, söz konusu nişastalardan ayrıştırılarak elde edilen amiloz ve amilopektin bileşenlerinin işlevsel özellikleri üzerine yapılan deneyler, nişastanın ıslanabilirlik ve macunlaşabilirlik özelliklerinin amiloz ve amilopektin bileşenleri arasındaki karmaşık etkileşimin bir sonucu olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bileşenlerden yeniden nişasta oluşturma yönündeki deneyler ise ayrıştırmanın geriye dönüşümsüz olduğunu ve nişastanın işlevsel özelliklerinin üç boyutlu yapısına bağlı olduğunu göstermiştir.