Ayçekirdeği kabukları ile sentetik atıksulardan bakır (II) ve kobalt (II) adsorpsiyonu
Adsorption of copper (II) and cobalt (II) from synthetic wastewaters with sunflower seed shells
- Tez No: 284341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENSAR OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, ayçekirdeği kabukları, ağır metal, Cu2+, Co2+, Adsorption, sunflower seed shells, heavy metal, Cu2+, Co2+
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada ayçekirdeği kabukları ile kesikli ve sürekli adsorpsiyon sistemlerinde Cu2+ ve Co2+ iyonlarının giderimi araştırılmıştır.Kesikli sistem adsorpsiyon çalışmalarında çözelti pH'sı, başlangıç metal iyon konsantrasyonu, adsorbent konsantrasyonu, karıştırma hızı, sıcaklık ve adsorbent partikül boyutu parametrelerinin etkileri araştırılmıştır. Farklı adsorbent konsantrasyonlarında yapılan deneylerde elde edilen veriler Freundlich, Langmuir, BET ve D-R izoterm modellerine uygulanmış ve ayçekirdeği kabukları ile Cu2+ ve Co2+ iyonlarının gideriminde her iki metal iyonunun adsorpsiyonunda da Langmuir izoterm modeline yüksek derecede uyum sağladığı görülmüştür.Sürekli sistem adsorpsiyon çalışmalarında ise giriş çözeltisi pH değeri, giriş metal iyon konsantrasyonu, yatak yüksekliği, çözelti debisi ve partikül boyutu parametrelerinin etkileri araştırılmıştır.Yapılan araştırmalar sonucu ayçekirdeği kabuklarının ağır metal gideriminde etkili olduğu ve Cu2+ metal iyonlarını Co2+ metal iyonlarına göre daha iyi giderdiği görülmüştür. Ayçekirdeği kabuklarının ucuz ve kolay elde edilebilir olmasının yanında, yüksek adsorbent kapasitesine sahip olmasından dolayı endüstriyel ölçekte uygulanabilirliğinin uygun olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the removal of Cu2+ and Co2+ ions in batch and continuous adsorption system with the sunflower seed shells was researched.In batch adsorption system studies, the effects of parameters; solution pH, initial metal ion concentration, mixing speed, temperature and adsorbent particle size were researched. Experimental data, absorbed at different adsorbent concentration were applied to Freundlich, Langmuir, BET and D-R isotherm models and it was seen during the removal of Cu2+ and Co2+ ions with the sunflower seed shells that both metal ions adsorptions were adapted to the Langmuir isotherm model, too.In continuous adsorption system studies, the effects of the parameters: the pH value of initial solution, initial metal ion concentration, bed depht, flow rate and particle size were researched.As a result of all researches, the fact that the sunflower seed shells are effective in the removal of hevy metals and they remove the Cu2+ metal ions better than Co2+ metal ions was seen. It was concluded that the applicability of sunflower seed shells in industriel scale is appropriate because of its high adsorbent capacity in addition to being cheap and aesily available.