Sivas ili Hydrophilidae (Coleoptera)türleri üzerine sistematik araştırmalar
Systematic investigations on the species of Hydrophilidae (Coleoptera) in Sivas province
- Tez No: 284394
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH MART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Hydrophilidae, sistematik, Sivas, Türkiye
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada Sivas ilinden toplanan Hydrophilidae türleri değerlendirilmiştir. Örnekler, Mayıs-Temmuz 2009 ve Mayıs-Ekim 2010 tarihleri arasında çeşitli akarsu, kaynak, dere, birikinti, sıcak su gözeleri ve göletlerin sığ kesimlerindeki bitki ve yosunlar arasından toplanmıştır.Araştırma bölgesinde; Hydrophilidae familyasına ait 13 cins'ten 30 tür ve 2 alttür olmak üzere toplam 32 takson tespit edilmiştir. Bu türlerden; Berosus (Enoplurus) guttalis (Rey, 1883) Türkiye faunası için yeni kayıttır. Chaetarthria seminulum (Herbst, 1797), Laccobius (Microlaccobius) alternus Motschulsky, 1855, L. (Dimorpholaccobius) bipunctatus (Fabricius, 1775), L. (D.) hauserianus Kniz, 1914, Anacaena lutescens (Stephens, 1829), A. rufipes (Guillebeau, 1896), Enochrus (Lumetus) ater (Kuwert, 1888), E. (L.) quadripunctatus (Herbst, 1797), Cercyon ustulatus (Preyssler, 1790) türleri İç Anadolu Bölgesi için yeni kayıttır. Hydrochara caraboides (Linnaeus, 1758), H. dichroma (Fairmaire, 1892), Berosus (Enoplurus) spinosus (Steven, 1808), B. (s. str. ) signaticollis (Charpentier, 1825), L. (D.) sulcatulus (Reitter, 1909), L. (D.) syriacus (Guillebeau, 1896), L. (D.) hindukuschi (Chiesa, 1966), L. (D.) sipylus d'Orchymont, 1939, L. (D.) obscuratus aegaeus (Gentili, 1974), Hydrobius fuscipes (Linnaeus, 1758), Paracymus relaxus Rey, 1884, P. aeneus (Germar, 1824), Anacaena limbata (Fabricius, 1792), Helochares (s.str.) lividus (Forster, 1771), H. (s.str.) obscurus (Müller, 1776), Cymbiodyta marginella (Fabricius 1972), E. (Lumetus) bicolor (Fabricius, 1792), E. (L.) fuscipennis (Thomson, 1884), Coelostoma (s. str.) orbiculare (Fabricius, 1775), türleri ise araştırma bölgesinden ilk defa kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been evaluated the specimens of the Hydrophilidae collected from Sivas province. The specimens have been taken from shallow areas of the various running water, springs, streams, ponds, and hot springs, between May-July 2009 and May-October 2010.In the research area totally, 32 taxa have been determined which of 30 species and 2 subspecies belong to 13 genus of the Hydrophilidae. Of these; Berosus (Enoplurus) guttalis (Rey, 1883) is new record for the Turkish fauna. Chaetarthria seminulum (Herbst, 1797), Laccobius (Microlaccobius) alternus Motschulsky, 1855, L. (Dimorpholaccobius) bipunctatus (Fabricius, 1775), L. (D.) hauserianus Kniz, 1914, Anacaena lutescens (Stephens, 1829), A. rufipes (Guillebeau, 1896), Enochrus (Lumetus) ater (Kuwert, 1888), E. (L.) quadripunctatus (Herbst, 1797), Cercyon ustulatus (Preyssler, 1790) have been recorded from Inner Anatolia region for the first time. Hydrochara caraboides (Linnaeus, 1758), H. dichroma (Fairmaire, 1892), Berosus (Enoplurus) spinosus (Steven, 1808), B. (s. str. ) signaticollis (Charpentier, 1825), L. (D.) sulcatulus (Reitter, 1909), L. (D.) syriacus (Guillebeau, 1896), L. (D.) hindukuschi (Chiesa, 1966), L. (D.) sipylus d?Orchymont, 1939, L. (D.) obscuratus aegaeus (Gentili, 1974), Hydrobius fuscipes (Linnaeus, 1758), Paracymus relaxus Rey, 1884, P. aeneus (Germar, 1824), Anacaena limbata (Fabricius, 1792), Helochares (s. str.) lividus (Forster, 1771), H. (s.str.) obscurus (Müller, 1776), Cymbiodyta marginella (Fabricius 1972), Enochrus (L.) bicolor (Fabricius, 1792), E. (L.) fuscipennis (Thomson, 1884), Coelostoma (s. str.) orbiculare (Fabricius, 1775), have been recorded from research area for the first time.Keywords : Coleoptera, Hydrophilidae, systematic, Sivas, Turkey.