Süt sığırlarında aflatoksin B1 içeren yemlerin toksin bağlayıcılar ile kontrolü ve aflatoksin M1 oluşumunun saptanması
Effect of a mycotoxin adsorbent for controlling aflatoxin M1 in dairy cows fed with aflatoksin B1
  1. Tez No: 284407
  2. Yazar: MURAT REİS AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Maya hücre duvarı ekstraktı, Glukomannan, HSCAS, Aflatoksin B1, Aflatoksin M1, modified yeast cell wall, glucomannan, HSCAS, AFB1, AFM1
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Mikotoksinler küflerin ürettiği ikincil metabolitler olup hayvansal üretimde ekonomik kayıplara yol açarlar. Bu çalışmanın birinci bölümü hydrated sodium calcium aluminosilicate (HSCAS) ve modifiye maya hücre duvarı içeren toksin bağlayıcının (TB) rasyonunda aflatoksin B1 (AFB1) bulunan sığırların kan parametreleri ve sütteki aflatoksin M1 (AFM1) konsantrasyonu üzerine etkisini test etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla laktasyondaki 18 adet Holstein süt ineği 3x2 faktöriyel düzenlenmiş tesadüf parselleri deneme deseninde 13 gün boyunca 6 ayrı muamele grubunda denemeye alınmışlardır. Sonuçlar hayvanlarda AFB1'in etkisiyle bozulan kan profillerinin ve sütteki AFM1 düzeylerinin maya hücre duvarı ve HSCAS içeren toksin bağlayıcı ile kontrol edilebileceğini göstermektedir.Çalışmanın ikinci bölümü ise yine HSCAS ve modifiye maya hücre duvarı içeren toksin bağlayıcının (TB) rumen ortamında aflatoksinler (AF) (aflatoksin B1 ve aflatoksin G1: 6 ng/mL, aflatoksin B2 ve aflatoksin G2: 1.5 ng/mL) ve gaz oluşumu üzerine olan etkilerinin araştırılması olmuştur. Bu amaçla; 1) Saf su + AF; 2) Rumen sıvısı + AF ve3) Rumen sıvısı + AF + TB olmak üzere üç gruplu tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde test edilmiştir. Sonuçlar aflatoksinlerin rumen ortamında ısının etkisiyle degradasyona uğramasının yanı sıra rumen mikro florasının etkisiyle de degradasyona uğradığını ve TB'nın da rumen ortamında aflatoksinleri bağlayarak miktarlarını azalttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Mycotoxins are secondary metabolites of fungus and cause economical losses in livestock production. An experiment was conducted to test the efficacy of modified yeast extract and hydrated sodium calcium aluminosilicate (HSCAS) containing mycotoxin adsorbent (MA) on blood metabolites of dairy cows fed an aflatoxin B1 (AFB1) containing diet. Eighteen lactating Holstein cows were used in a 3x2 factorial arrangement of randomized block design. Cows were assigned to one of the six treatments of a 13 d period. Results indicate that impaired blood profiles and milk AFM1 concentrations induced byAFB1 challenged cows would be controlled by supplementing modified yeast extract and HSCAS containing mycotoxin adsorbent.In the second part of the study, effect of HSCAS and modified yeast extract containing MA was tested against various aflatoxins (AF) (aflatoxin B1 and aflatoxin G1:6 ng/mL, aflatoxin B2 and aflatoxin G2: 1.5 ng/mL) in rumen fluid. Parameters were tested by in vitro gas production technique. Treatment comparisons were; 1) Distilled water + AF; 2) Rumen fluid + AF, and 3) Rumen fluid + AF + MA. Results indicate that aflatoxins could be degraded by the heat of incubation medium along with microbial degradation. In addition MA could help to bind those respective aflatoxins and reduce their concentrations in the rumen.