Uzaktan eğitim öğrencilerinin toplumsal yetenekleri ve memnuniyetleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between social abilities and satisfaction of distance education students
- Tez No: 284627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KOÇAK USLUEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Yetenek, Öğrenen Memnuniyeti, Çevrimiçi Öğrenme, Uzaktan Eğitim, Social ability, Learner Satisfaction, Online Learning, Distance Education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, uzaktan eğitim öğrencilerinin toplumsal yetenekleri ile memnuniyetleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Bu araştırma ilişkisel araştırma modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 2009?2010 öğretim yılında Ankara Üniversitesi uzaktan eğitim ön lisans öğrencileri katılmıştır. Veri toplama araçlarını doğru ve eksiksiz yanıtlayan 355 öğrenci çalışma grubunu oluşturmuştur.Veriler kişisel bilgi formu, Toplumsal Yetenek Ölçeği (Öztürk, 2008) ve Öğrenen Memnuniyet Ölçeği (Aşkar, Altun, Ilgaz, 2008) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde dağılımı, t testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler için birinci tip hata payı ? = 0,05 olarak alınmıştır. Varyans analizi sonucunda gruplar arasındaki farkı görmek için Bonferroni testi yapılmıştır. Etki büyüklüğünü hesaplamak için cohen d katsayısı kullanılmıştır.Verilerin analizi sonucunda uzaktan eğitim öğrencilerinin toplumsal yetenek ve memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin toplumsal yetenek puanlarıyla cinsiyetleri arasında toplumsal gezinme alt boyutunda farklılık olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin aldıkları ders sayıları ve ortama giriş sıklıkları arttıkça toplumsal yetenek puanlarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Toplumsal yetenek puanlarının öğrenci memnuniyeti puanlarıyla birlikte yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişki içinde olduğu ve toplumsal yeteneğin uzaktan eğitimde öğrenci memnuniyetinin yaklaşık %45' ini yordadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between social ability and satisfaction of distance education students was examined.This research was carried out with correlational research model. In 2009-2010 academic year, undergraduate distance learning students from Ankara University participated in this research. The resarch group was consisted of 355 students.Data were collected through a questionnaire which required personal information of participants, Social Ability Scale (Öztürk, 2008) and Learner Satisfaction Scale (Aşkar, Altun, Ilgaz, 2008). In data analysis percentage distribution of frequency, t test, one way anova and regression analysis were used. In order to see the differences between the groups as a result of the variance analysis, Bonferroni test was performed.As a result of data analysis it was found that social ability and satisfaction levels of distance education students were high. There were significant differences between social ability and gender of students? in favor of woman in the dimension of social navigation. Data revealed that as the number of the classes students take and the number of login to the system increased, social ability points of the students increased as well. In additon, students? satisfaction points found to be in a remarkable and significant relation with social ability. Finally the social ability predict almost %45 of the learners? satisfaction.