Görsel sanatlar eğitiminde görsel kültürün BİLSEM öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerine katkısı
The contribution of visual culture to the critical thinking skills of BILSEM students in visual arts education
- Tez No: 705245
- Danışmanlar: PROF. AYŞE DİLEK KIRATLI, PROF. DR. VEDAT ÖZSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim ve sanat merkezleri, Görsel kültür, Eylem araştırması, Eleştirel düşünme becerileri, Science and art centers, Visual culture, Action research, Critical thinking skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 370
Özet
Bu araştırma ile Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) görsel sanatlar yetenek alanındaki 10-13 yaş grubundaki öğrencilerin, görsel sanatlar eğitimi kapsamında yapılan görsel kültür temelli etkinliklerin onların eleştirel düşünme sürecine yansımaları ve katkılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Eylem araştırması ile desenlenen araştırmanın ilk verileri, 2019-2020 eğitim öğretim yılında yüz yüze eğitimle toplanmaya başlanmış ancak COVID-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçilmiş ve veri toplama sürecine ara verilmiştir. Araştırmanın verilerine 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında uzaktan eğitim yoluyla toplanmaya devam edilmiştir. Eylem planları İzmit Bilim ve Sanat Merkezinde görsel sanatlar alanı Özel Yetenekleri Geliştirme Programındaki 20 öğrencinin tamamına uygulanmış ancak veriler, araştırma için gönüllü olan sekizi kız, ikisi erkek toplam 10 odak öğrencisinden alınmıştır. Araştırmanın verileri; gözlem, görüşmeler, video kayıtları, araştırmacı günlükleri ve doküman incelemesi şeklinde farklı araçlarla elde edilmiştir. Betimsel analiz yaklaşımıyla çözümlenen veriler ve elde edilen bulgular, araştırmanın sorularına bağlı olarak yorumlanmıştır. Elde edilen verilerden“Ortamı Yansıt”,“Eğlen Öğren”,“Fark Et”,“Üret ve Yansıt”,“Süreci Yansıt”şeklinde beş temaya ulaşılmıştır. Araştırmayla öğrencilerin, eğlenerek öğrenmeleri, toplumsal ve kültürel konulardaki farkındalıklarına bağlı olarak eleştirel sorgulamalarının artması, dijital temelli araç ve uygulamalara dayalı sanatsal çalışmalar yapmaları gibi farklı beceri gelişimleri sağlanmıştır. COVID-19 salgınının hem olumlu hem de olumsuz pek çok farklı yönleriyle bulgulara yansıyan araştırmanın sonuçlarına öneriler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to evaluate the reflections and contributions of visual culture-based activities carried out within the scope of visual arts education to the critical thinkingprocess of students aged 10-13 in the field of visual arts talent in Science and Art Centers (BİLSEM). The first data of the research, which was designed with action research, started to be collected through face-to-face education in the 2019-2020 academic year, but due to the COVID-19 pandemic, there happened an emergency switch to distance education and the data collection process was suspended. The data of the research continued to be collected through distance education in the 2020-2021 academic year. The action plans were applied to all 20 students in the Visual Arts Special Talent Development Program at Izmit Science and Art Center, however the data were obtained from a total number of 10 focus students, eight girls and two boys, who volunteered for the research. The data of the research; observation,interviews,video recordings researcher diaries and document review were obtained by different tools. The data analyzed using the descriptive analysis approach and the findings obtained were interpreted depending on the research questions. From the data obtained, five themes such as“Reflect the Environment”,“Have Fun and Learn”,“Recognize”,“Produce and Reflect”, and“Reflect the Process”were reached. With the research, different skill developments such as learning by having fun, increasing their critical inquiry depending on their awareness of social and cultural issues, and making artistic works based on digital-based tools and applications were provided. Recommendations were also given to the results of the research, which were reflected on the findings with both positive and negative aspects of the COVID-19 pandemic.