7. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretim programı insan ve çevre ünitesi öğrenci kazanımlarının gerçekleşme düzeyinin belirlenmesi
Defining of accural level of student acquisition in human and environment unit in the curriculum of 7th grade science and technology lesson
  1. Tez No: 284722
  2. Yazar: ÖMER FARUK BOZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER YILAYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kazanımlar, 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Programı, 7. Sınıf İnsan ve Çevre Ünitesi, Fen ve Doğa, Çevre Bilimi, Acquisitions, 7th Grade Science and Technology Curriculum, 7th Grade Human and Technology Unit, Science and Nature, Environment Science
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma; ilköğretim 7. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretim programı ?İnsan ve Çevre? ünitesindeki öğrenci kazanımlarının gerçekleşme düzeyinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırma 2008-2009 öğretim yılında, Adıyaman'ın Kahta ilçe merkezinde bulunan Kubilay İlköğretim okulunun 7. sınıflarında öğrenim gören 178 öğrenci üzerinde yürütülmüştür.Bu çalışmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen bir başarı testi ve bir de tutum ölçeği olmak üzere iki araçla elde edilmiştir. Bu araçlardan tutum ölçeğinin geçerliliği ile güvenirliği uzman kanısı ve pilot uygulama ile sağlanmıştır. Başarı testinin ise madde güçlüğü ve ayırıcılık indeksi hesaplanarak kullanıma hazır hale getirilmiştir.Tek gruplu ön-son test modelinde yürütülen araştırmada tutum ölçeği ve başarı testi, ünite işlenmeden önce 7. Sınıf öğrencilerine ?ön test? şeklinde ve ünite işlendikten sonra ?son test? şeklinde uygulanmıştır. Son test, ön testten üç hafta sonra uygulanmıştır. Uygulamadan elde edilen veriler, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), bağımsız örneklem t-testi (Independent Sample t-test) ve bağımlı örneklem t-testi (Paired Sample t-test) teknikleri ile analiz edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda ise Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma bulguları 0.01 anlamlılık düzeyine göre yorumlanmıştır. Ayrıca son testin ön testten başarı farkının, öğrencilerin cinsiyetlerine, anne ve babalarının eğitim durumlarına, ailelerin ne sıklıkla derslere yardımcı olmalarına, derslerle ilgili haftalık ne kadar süre internet kullanmalarına, önceki dönem fen ve teknoloji derslerinin karne notlarına, haftalık belgesel izleme sıklıklarına, kardeş sayısına, haftalık pc oyunları oynama sürelerine ve fen bilimleri ile ilgili dergileri okuma sıklıkları durumuna göre anlamlı bir fark olup olmadığını araştırmak amacıyla analiz edilmiştir.Öğrencilerin fen ve teknoloji dersi karne notları, ailelerin öğrencilerin derslerine yardımcı olmaları ile ön test ve son testteki kazanımlara ulaşma oranının öğrencilerin başarı puanlarına etkisinde; belgesel izleme sıklığının da öğrencilerin derse karşı tutumuna etkisinde anlamlı bir farklılık (p.01) görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out with the aim of defining the accural level of students? acquisition in the `Human and Environment? unit of the 7th grade Science and Technology lesson?s curriculum.The research has been carried out on the 178 7th grade students at the Kubilay Secondary School which is in Kahta town of Adıyaman in 2008-2009 Educational year.In this study has been gained with two means which are an attitude scale and a success test which is evolved by the researcher. Validity and reliability of the Attitude scale, one of the means,has been ensured with an expert thought and a pilot application. And success test has been set up for usage after the calculation of item difficulty and distinctivity index.In the research being conducted in the model of pre and post test,attitude scale and success test has beeen applied to students as a pre test before the unit is worked up and as a post test after the unit is worked up. The post test has been cariied out three weeks after the pre test. The data gained by the application, has been analyzied by using the techniques as one way anova analysis ,independent sample t-test and paired sample t-test. Then in comparing between the groups Turkey test has been used. Search findings has been paraphprased according to the 0,01 significance level. Besides, the difference of post test?s success from the pre test has been analyzed to find out whether there is a significant differnece according to the students? gender, the educational level of their parents, the frequency of their help to their children?s lessons, students? time of internet usage for their lessons per a week, their marks of Science and Technology lesson in their report card in the previous term, the frequency of their watching documentary per a week, number of siblings they have, the time they spend for playing pc games per a week, their frequency of reading science magazines.Students? Science and Technology marks in their report cards,their families? help on their lessons and the persentage of achievement to the acquisition in pre and post tests? effect on students? success points a significant difference has been found; besides frequency of watching documentaries have a significance difference on the effect of students? attitudes towards the lesson.(p.01) the effect on their attitude for the lesson in pre and post test.