Tokat-Zile'de geleneksel evlerden örnekler, koruma sorunları ve öneriler
Examples of traditional houses in Tokat-Zile, protection issues and recommendations
- Tez No: 284829
- Danışmanlar: PROF. DR. E. FÜSUN ALİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Zile, Koruma, Restorasyon, Zile, Consevation, Restoration
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu çalışmada Zile'nin tarihsel ve fiziksel gelişimi kısaca irdelenmiş, başta Zile Kalesi olmak üzere kentin anıtsal yapıları incelenmiştir.Kentsel sit içerisinde yer alan, geleneksel yapım tekniği ile üretilmiş yapılardan oluşan altı sokak üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Tek yapı ölçeğinde, geleneksel Zile evlerinin mimari özelliklerini yansıtan altı yapı seçilmiştir. Seçilen altı yapının rölöve projeleri hazırlanarak, yapılar üzerinde mevcut sorunlar, bozulmalar ve yapılara sonradan ilave edilen elemanlar tespit edilmiştir. Elde edilen rölöve projeleri eşliğinde restorasyon projeleri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was a short discussion of the historical and physical development of Zile, especially the city's monuments to Zile Castle investigated.Urban site is located within the traditional construction technique which produced six of the buildings were done on the streets. On the scale of single buildings, the traditional home of Zile six buildings reflect the architectural features are selected. Building survey drawing of selected bulding projects under construction were prepared, building on the existing problems, deterioration and subsequently added to the structure elements have been identified. Obtained building survey drawing have been prepared in light of the restoration project.