Çapa makinesi ile çalışmada operatör yüklenmesinin belirlenmesi
Determination of the operators? strain at working with a rotary tiller
- Tez No: 284865
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, çapa makinası, enerji tüketimi, kalp atım sayısı, Ergonomics, rotary tiller, energy expenditure, heart rate
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çapa makinasıyla çalışmada operatörler, makinayı kullanmanın fiziksel yükü yanı sıra sıcaklık, çalışılan ortamın tozu ve makinadan alınan sürekli titreşimler gibi birçok olumsuz faktörün etkisi altındadır.Araştırma kapsamında operatörler 4 farklı çalışma programında çapa makinası ile çalıştırılmışlardır. Günlük 8 saat olan çalışma süresi her programda toplam 6 saat çalışma ve toplam 2 saat dinlenme süresi olacak şekilde farklı çalışma ve dinlenme sürelerine ayrılarak bu parametrelerin operatörün enerji tüketimi ve kalp atım değerleri üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Çalışma programlarına ve operatörlere göre çapa makinası ile çalışmada dakikadaki enerji tüketimi genel olarak 4 kcal değerinin üzerinde bulunmuştur. Bu sonuç; çapa makinası ile çalışmayı ağır iş sınıfına sokmaktadır.Bu çalışmadan elde edilen bulgular ışığında, çapa işlemi sırasında operatörlerinin daha az yüklenmelerini sağlayacak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Operator working with a power tiller exposes to physical load of using machine besides many unfavorable factor such as temperature, dust of working environment and transmitted vibration from machine continuously. In general, energy expenditure values for working with power tiller were found above 4kcal min-1 according to working schedules and operators. This result shows that working with a power tiller is in classification of heavy work.In this research, operators were worked with power tiller at 4 different working schedules. Daily working time which has being 8 hours allocated different working and resting periods which have been total work duration is 6 hours and total rest duration is 2 hours. Effects of these parameters were determined with respect of operators? energy expenditure and heart beat values.Based of findings of this research, suggestions were given for power tiller operators to provide less strain during hoeing operations.