Subsidence monitoring studies at Çayırhan lignite mine, T.K.İ.
T.K.İ. Çayırhan Linyit Madeninde tasman izleme çalışmaları
  1. Tez No: 28488
  2. Yazar: TURHAN ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KAPUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Tasman ölçümleri, ölçü istasyonları, Eğim ve birim yatay yerdeğişim, Empirik tahmin yöntemleri, Subsidence measurements, Survey stations, Slope and strain, Empirical prediction methods
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz T.K.İ., ÇAYIRHAN LİNYİT MADENİNDE TASMAN İZLEME ÇALIŞMALARI ÜNVER, Turhan Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Celal Karpuz Eylül, 1993, 74 Sayfa Bu tezde, TKİ Orta Anadolu Linyit İşletmesi (OAL) Linyit ocağındaki bir panonun çalışmasından oluşan yer üstü tasman hareketi karakterize edilmiştir. Tasman yüzeyde panonun eni ve boyu doğrultusunda yerleştirilen çok sayıda ölçme istasyonu ile bulunmuştur. Yerinde ölçme çalışmalarıyla tesbit edilen tasman değerleri, ampirik tasman tahmin yöntemlerince belirlenen tasman değerleri ile karşılaştırılmıştır.. Karşılaştırma işlemi eğim ve birim yatay değişimler için de yapılmıştır. Ölçülen değerlerle tahmin edilen değerler karşılaştırılarak Çayırhan madeni için geçerli, uygun ve kolay uygulanabilir ampirik tasman tahmin yöntemiyle ilgili öneriler getirilmiştir.Son olarak yeraltı madencilik çalışmalarının neden olduğu yerüstü hareketlerinin yapılar üzerindeki olası tehlike ve hasarlarının önceden tahmin edilebilmesi amaçlanmıştır. Maksimum eğim ve birim yatay değişim değerlerinin yerüstü yapıları üzerindeki olası etkilerinin boyutu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBSIDENCE MONITORING STUDIES AT ÇAYIRHAN LIGNITE MINE, T.K.İ. ÜNVER, Turhan M.S. in Mining Engineering Supervisor: Prof.Dr. Celal Karpuz September, 1993, 74 Pages In this thesis, the subsidence and horizontal displacement phenemona is determined over a particular longwall panel in Çayırhan Coal Mine, Middle Anatolia Lignite Establishment (O.A.L - T.K.İ). The determination was established by in-situ surface measurements on the number of survey stations situated longitudinally and transversely. The subsidence values measured during the investigation was compared with the values predicted using some empirical subsidence prediction methods. This comparison was also applied to the slope and strain changes for both measured and predicted values. As a result of this comparison, the comments were made on the validity and the conditions of tolerated application of subsidence prediction method for Çayırhan Coal Mine. mFinally, the prediction and determination of the possible hazards and damages on the surface structures - which were caused by those ground movements due to underground mining operations - was aimed. Ultimate slope and strain changes and their critical values to be formed over surface structures was also investigated.