Savcılı fay zonunun (Kırşehir) yapısal analizi
Structural analaysis of the Savcili fault zone, Kirsehir
  1. Tez No: 285016
  2. Yazar: AYŞE ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fay zonu, Fay çekirdeği, Hasar zonu, Kataklasit, Orta Anadolu Kristalen Kompleksi, Fault zone, Fault core, Damage zone, Cataclasite, Central Anatolian Crystalline Complex
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Savcılı fay zonu (SFZ), Orta Anadolu'da 70 km uzunluk ve 10 km genişlikte, birbirine paralel yarı-paralel pek çok faydan oluşan bir zondur. Zonun ana litolojisini temel kayaları ve örtü birimleri oluşturmaktadır. Zon içinde inceleme sahası olarak seçilen iki alan (Alan 1, Alan 2) faylanmanın tanımsal ve kinematiğine yönelik bilgiler sunar. Bu alanlarda fay yüzeyleri boyunca metamorfikler, Eosen yaşlı kırıntılı birimler üzerine, granitoyidlerde metamorfitler üzerine itilmişlerdir. Savcılı fay zonu'nu temsil eden bindirme/ters fayların egemen doğrultusu KB-GD olup GB' ya eğimlidir. KD-GB doğrultulu ve GD'ya eğimli düzlemlerde bulunmaktadır.Her bir fay, zon tanımlaması (kataklastik zon) içerisinde çekirdek ve hasar zonu olarak ayırt edilmiştir. Bu zonlarda, çekirdek özellikle kataklasit gibi fay kayaları ile temsil olurken hasar zonu breş, kataklasit türü fay kayaları, yaygın kırıklanmalar, kıvrımlanmalar ve mineral dolgulu damarlar ile temsil olur. Fay yüzeyi analizleri inceleme alanında fayların egemen olarak güneydoğudan kuzeybatıya bir hareketin, az oranda yaklaşık güneyden kuzeye bir hareketin ürünü olduğunu ortaya koyar. Paleostres analizi bu fayların bugünkü konumlarına göre olası ?1, ?2, ?3 ana stres (gerilme) yönlerini 04/K22B, 01/K68D ve 86/G18D olarak verir. Bölgedeki fay yüzeyleri mm-cm ölçekli kinematik belirteçler (basamaklar, kırıklar, eğimlenmiş düzlemsel yapı dizileri, asimetrik çukurlar) içerir. Bu belirteçlerin ortaya koyduğu makaslama anlamı yukarıdaki hareket yönlerini destekler konumdadır.Bu çalışma ile elde edilen veriler, Savcılı fay zonunun yerin sığ derinliklerinde, gevrek deformasyon koşullarında yaklaşık kuzey-güney yönelimli bir sıkışma sonucu oluştuğuna işaret eder.
Özet (Çeviri)
The Savcılı fault zone (SFZ), located in the central Anatolia, has a length of about 70 km and a width of about 10 km, and consists of a numerous parallel to sub-parallel faults. Basement rocks and cover rocks constitute main lithologies in the zone. Two typical areas (Area 1, Area 2) chosen as a study area within the zone include descriptive and kinematic characteristics of faulting. Along the fault surfaces in these areas, the metamorphites were settled on Eocene detritic sedimentary units, and the granitoids were moved on the metamorphic rocks. These thrust/reverse faults within the Savcılı fault zone are mainly NW-striking and SW-dipping; there are also fault surfaces NE-striking and SE-dipping.Each faults in these areas represent fault zones consist of core and damage zones. While the core is characterized by fault rocks, such as cataclasites and gauges, the damage zones are represented by fault rocks (breccias, cataclasites), pervasive fracturing, faulting and mineral-filled veins in these zones. Fault surface analyses indicate that the direction of movement along these faults occurred mainly from southeast to northwest, and lesser amount of movements occurred approximately from south to north. Paleostress analyses display that the orientation of main stresses, ?1, ?2 and ?3 are 04/N22W, 01/N68E and 86/S18E, respectively. Fault surfaces include mm- to cm-scale kinematic indicators (e.g. steps, fractures, trains of inclined planar structures and asymmetric cavities) and display sense of shearing, which support direction of movement along these faults mentioned above.All these data obtained from study area suggest that the Savcılı fault zone occured in shallow crustal depths, under brittle deformation conditions; yet the zone was developed under approximately north-south regional compressional stress.