Release of metal ions from fly ash originating from coal-fired thermal power plants
Kömür yakıtlı termik santrallardan kaynaklanan uçucu küllerden metal sızması
- Tez No: 28507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN YURTERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termik Santral, Uçucu Kül, Metal Liçi, Matematiksel Modelleme, Kütle Aktânmı, Toksisite Testleri, Thermal Power Plants, Fly Ash, Metal Leaching, Mathematical Modeling, Mass Transfer, Toxicity Testing
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
oz KÖMÜR YAKITLI TERMİK SANTRALLARDAN KAYNAKLANAN UÇUCU KÜLLERDEN METAL SIZMASI EGEMEN, Ege Yöksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Coşkun Yurteri Ağustos 1993, 151 sayfa Bu çalışmada, kömür yakıtlı termik santrallardan kaynaklanan uçucu küllerden metal sızması, teorik ve deneysel yöntemlerle incelenmiştir. Çeşitli değişken ve parametrelerin etkisini gözlemlemek için, küllerden suya metal iiçi üzerine bir matematiksel kütle aktarım modeli uyarlanmıştır. Ayrıca, uçucu kül İiçi örneklerindeki elementlerin tahmini dağılımları, termodinamik modelleme yaklaşımları ile incelenmiştir. Son olarak, Çatalağzı Termik Santralı'ndan (ÇATES) alınan uçucu kül örnekleri, seçilen 11 elementi sızdırma özelliği açısından deneysel çalışmalarda kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular ışığında, uçucu külerin suyla temas etmesi halinde, bazı eser elementlerin sızma özelliği göstereceği sonucuna varılmıştır. ÇATES kül örneklerinde analizi yapılan 11 elementin konsantrasyonları, mevcut kriter ve standartların üzerindedir. Bununla birlikte, bu çözünmenin boyutları, kütle transferi ve "çökme reaksiyonları tarafından kontrol edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELEASE OF METAL IONS FROM FLY ASH ORIGINATING FROM COAL-FIRED THERMAL POWER PLANTS EGEMEN, Ege M.S. Thesis in Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Coşkun Yurteri August 1993, 151 pages In this study, release of metal ions from fly ash originating from coal fired thermal power plants were investigated by means of both theoretical and experimental considerations. A mathematical mass transfer model on trace metal leaching from ash into water was adepted in order to investigate the effect of varying parameters. The expected behaviour of elements in fly ash leachate samples were further studied by means of thermodynamic equilibrium modelling approaches. Lastly, fly ash samples taken from the Çatalağzı Thermal Power Plant (ÇATES) were experimented for 1 1 selected elements in terms of their teachability. The results of this research revealed that many trace metals may leach when fly ash contacts with water. Dissolved concentrations of selected elements released from the ÇATES ash samples were found to be in excess of the pertinent criteria and standards. However, the extenTof this dissolution is largelly controlled by mass transfer and re-precipitation reactions. :',M Küttü Hi BOMMTASWH MthKt