Lepistes (Poecilia reticulata) balıklarında büyüme ve kuyruk özellikleri için kalıtım derecelerinin tahmin edilmesi üzerine bir çalışma
A study on estimating heritability for growth and tail features of guppies (Poecilia reticulata)
  1. Tez No: 285095
  2. Yazar: MİNE ERGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜGE ALİYE HEKİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Guppies (Poecilia reticulata), breeding, heritability
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada akvaryumcular arasında yaygın olarak ticareti yapılan lepistes (Poecilia reticulata) balıkları kullanılmış olup, bu türün satış değerini belirleyen önemli özellikleri için kalıtım derecesinin tahmin edilmesine çalışılmıştır. Bu sayede yapılacak olan seleksiyon çalışmalarında genotipik, fenotipik varyasyonun tespiti ve kalıtımın fenotip üzerindeki etkisi incelenmiştir. Lepisteslerin çift kılıçkuyruk dişi ve erkekleri ile yelpaze kuyruk dişi ve erkekleri ayrılıp, birebir çaprazlama uygulanmıştır. Elde edilen yavruların cinsiyet ayrımı, vücut boyu (standart, total ve çatal) ve ağırlıkları 180. Gün itibari ile ölçülmüştür. Sonuç olarak çift çatalkuyruk geninin baskın karakterde, yelpaze kuyruk geninin ise çekinik karakterde olduğu tespit edilmiştir.Elde edilen bulgular SPSS 11,0 paket programı yardımıyla, tanımlayıcı istatistikler, cinsiyet ve kuyruk cinsi açısından Ki-Kare (?2) testi ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, guppies (Poecilia reticulata), common freshwater aquarium fish species, were used to estimate heritability for their most important features that determine their economic value during their marketing. Genotypic and phenotypic variation and effect of genetic on phenotype were examined. During the study, one-to-one crossbreeding was applied after double swordtail and fantail female and male individuals separeted. Gender type, body lenght (standard, total and fork lenghts) and body weight were measured on 180-day-old offsprings. As a result, the gene of double forktail was determined as dominant gene when fantail was as recessive gene.All the data was analyzed componant statistics in SPSS 11.0 Package Program where Ki-square (X2) test was applied to gender and tail types.