Kahverengi alg Padina pavonia ile uranyum biyosorpsiyonunun incelenmesi
Investigation of uranium biosorption by Padina pavonia brown algae
  1. Tez No: 285117
  2. Yazar: ELİF GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE AYTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Su Ürünleri, Chemistry, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Uranyum, Biyosorpsiyon, Biyosorbent, Adsorpsiyon, Padina pavonia, Uranium, Biosorption, Biosorbent, Adsorption, Padina pavonia
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Adsorpsiyona ve biyosorpsiyona dayalı ayırma ve geri kazanım işlemleri nükleer teknolojide, endüstride ve arıtma teknolojilerinde önemli yer tutmaktadır. Günümüzde ağır metallerin ve radyonüklitlerin çevresel ortamda yarattığı kirlilik önemli bir problem teşkil etmektedir. Tehlike oluşturan bu maddeleri yerinde uzaklaştırmak ve gidermek için canlı/ölü mikroorganizmalar tarafından gerçekleştirilen biyosorpsiyon prosesi mevcut teknolojilere potansiyel bir alternatif olarak kabul edilmiştir. Biyosorpsiyon metodunun mevcut teknolojilere göre en önemli avantajları; düşük maliyet, yüksek verim, biyosorbentin yeniden kullanılabilmesi, metal geri kazanımı olasılığıdır.Bu çalışmanın amacı, deniz makro alglerinden biri olan Padina pavonia'nın uranyumun ayrılmasında biyosorbent olarak kullanılabilirliğinin incelenmesidir. Makro Alg örnekleri İzmir Körfez'inden toplanmıştır. Uranyum iyonlarının adsorpsiyonu kesikli yöntem ile; çözelti pH'ı, uranyumun başlangıç konsantrasyonu, sıcaklık ve temas süresi gibi parametrelere bağlı olarak incelenmiştir. Uranyumun dağılım katsayıları (Kd) ve adsorpsiyon verimleri (%) saptanmıştır. Optimum adsorpsiyon koşullarında, sulu çözeltiden uranyum (VI) iyonlarının adsorpsiyon verimi %95±1 ve dağılma katsayısı 1784±156 mL/g olarak bulunmuştur.Uranyumun biyosorbent tarafından adsorplanmasında farklı metal iyonlarının etkisi ayrıca incelenmiştir. Adsorpsiyon verilerinin adsorpsiyon izotermlerine uygunluğu araştırılmış; adsorpsiyon entalpisi, entropisi ve serbest enerji değişimi gibi termodinamik parametreler hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Separation and recovery procedures based on biosorption and adsorption has a great importance in nuclear technology, industry, treatment technologies. . Nowadays, environmental pollution of heavy metals and radionuclides causes serious problems. Biosorption is accepted as one of the potential alternative ways of the existing technologies which are utilized to prevent by living/dead microorganisms for these harmful substances. The most important advantages of biosorption method when compared to other technologies are its being low-cost and high efficiency. It also ensures the re-use of biosorbents and provides metal recycling.The purpose of this study is to investigate the usability of Padina pavonia which is a marine macro algae, as a biosorbent for the removing of uranium. Macro algae samples have been collected from the İzmir bay. Using the parameters such as begining concentration of uranium, solution pH, temperature and contact time, uranium ions has been examined by batch processes. Distribution coefficient (Kd) and adsorption efficiency (%) of uranium and has been determined. The adsorption efficiency and distribution coefficient of adsorbent , under the optimum adsorption conditions were calculated as %95±1 and 1784±156 mL/g, respectively. The effect of different metal ions on the adsorption of uranium by biosorbent was also investigated. Adsorption data have been applied for adsorption isotherms to decide if they match. Thermodynamic parameters such as adsorption enthalpy ?entropy and free energy transition have been calculated.