İzmir ve çevresinde kanatlı etlerinden izole edilen Salmonella türlerinin prevalansı ve antibiyotik dirençlerinin belirlenmesi
Determination of the prevalence and antibiotic resistance Salmonella species isolated from poultry meat in Izmir and its around
  1. Tez No: 285176
  2. Yazar: TANER ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN YAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella, Antibiyotik Direnci, Sınıf 1 İntegronlar, Salmonella, Antibiotic Resistance, Class 1 İntegrons
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada, İzmir ve çevresindeki satış noktaları ve marketlerden alınan kanatlı etlerinden Salmonella türlerinin izolasyonu ve identifikasyonu gerçekleştirilmiş, izole edilen suşların antibiyotik dirençleri saptanmıştır. Çalışmada 260 tavuk ve 80 hindi eti çalışılmıştır. 260 tavuk etinden 23 (% 8,84) adet Salmonella suşu izole edilmiştir. 80 hindi etinden hiçbirinde Salmonella tespit edilmemiştir. Toplam 340 örnekte Salmonella görülme oranı % 6,76 olarak tespit edilmiştir. İzole edilen suşların serotiplemesi yapılmış ve. 23 izolatın 7'si S. arizonae (% 30,4), 6'sı S. enteritidis (% 26), 5'i S. virchow (% 21,7) ve 5'i S. agama (% 21,7) olarak tiplendirilmiştir. İzolatların antibiyotik dirençleri Kirby-Bauer metoduna göre araştırılmıştır. İzolatların % 30,4'ü amoxycilline, % 4,3'ü cefixime, % 78,2'si erythromycine, % 43,5'i kanamycine, % 39,1'i nalidiksic acide, % 78,2'si tetracycline ve % 52,2'si trimethoprime dirençli bulunmuştur. Antibiyotik direnç sonuçlarına göre chloramphenicol, cefoxitin, gentamicin, netilmicin ve streptomycine karşı direnç gözlenmemiştir. Dirençli organizmaların 20'sinde sınıf 1 integronları kodlayan CS saptanmış, 3 izolatta ise CS tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Salmonella strains were isolated and identified from markets and shops in Izmir and its around, was detected anibiotic resistance. 260 chicken and 80 turkey meat were used in the study. 23 (8.84 %) Salmonella strains were isolated from 260 chicken meat. Salmonella was not detected in any of 80 turkey meat. The prevalence of Salmonella 6.76 (%) have been detected all samples examined. The isolated strains were serotyped and according to our results they were seven of (30, %) 23 strains as S. arizonae, six of (26 %) strains as S. enteritidis, five of (21.7 %) strains as S. virchow and five of (21.7 %) strains as S.agama . The resistace of isolates to 12 antibiotic was determined by Kirby-Bauer method. The isolates were found to be resistant against amoxicilline (30.4 % ), cefixime (4.3 %), Erytromycine (78.2 %), kanamycin (43.5 %), nalidixic acid (39.1 %), tetracycline (78.2 %) ve trimethoprime (52.2 %). In the antibiyotic resistance tests, most isolates were sensitive to chloramphenicol , netilmicine, cefoxitin, gentamicin and streptomycin. Out of 23 isolates, 20 isolates, were determined CS enconding class 1 integron and in 3 isolates were not detected.