İzmir Körfezi yaklaşım kanalının ve Konak-Halkapınar kıyı şeridinin mühendislik jeolojisi ve zemin iyileştirme çalışmaları
The enginering geology and the ground improvement studies of İzmir Bay approaching channel and Konak-Halkapınar coast
  1. Tez No: 151174
  2. Yazar: BORA SONUVAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: îzmir Limanı, Zemin İyileştirme Yöntemleri, Kireç Stabilizasyonu, Akma Doğrusu Eğimi, Sıvılık İndisi. VI, Izmir Alsancak Port, Soil Improvement, Lime Stabilization, Liquidity Index VIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
ÖZET Bu çalışma, izmir Körfezi'nin Konak'tan Halkapmar'a kadar olan kıyı şeridi ile GB-KD doğrultulu 12 km uzunluğundaki“izmir Alsancak Limanı Yaklaşım Kanalı”üzerinde yapılmış olan mühendislik jeolojisi çalışmalarına ve Meles Deltası üzerine kurulmuş olan İzmir Alsancak Limanı'nın ikinci tevsii (genişletme) projesi kapsamında yapılacak zemin iyileştirme çalışmalarına değinmektedir. Çalışma alanında yüzlek vermese de Konak İskelesi çevresinde yapılan sondajlarda, 35 ilâ 40 metrede Oldukça Bozunmuş Andezit kesilmiştir. Andezitik piroklastikler ve lavlar şeklinde bir dizilim sunan volkanikler, andezitik lav, lav breşi, tüf (pekleşmiş kül) ve lahar (aralan tüf dolgulu birkaç metre boya ulaşabilen lav parçası yığışımı) oluşuklarından meydana gelir. Son olarak uyumsuz gelen kaim Kuvaterner sedimentleriyle örtülüdür. Çalışma alanının tamamı, özellikle Meles Çay'ının getirdiği, Kuvaterner sedimentleriyle kaim bir alüvyon ile örtülüdür. Konak'tan Halkapmar'a kadar olan kıyı şeridi arasında, 45 metre derinliğe kadar yapılan sondajlarda ana kayaya ulaşılamamıştır. 19 yıldır jeoteknik amaçlı zemin örneği alınmamış olan, iç körfezin tarama güzergâhında 5 farklı lokasyondan elde edilen, zemin örneklerinin temel özellilerinin belirlenmesi ile sınıflandırılması yapılmış ve yüzey sedimentleri, geçirimsiz, çok yüksek sıkıstırılabilirlikte, kavkılı, orsanik yüksek plastisiteli killi silt(MHO) olarak bulgulanmıştır. Bu veriler ile önceki çalışmalar karşılaştırıldığında yüzey sedimentlerinin oldukça heterojen bir dağılıma sahip olduğu tespit edilmiştir. Temel özellikleri belirlenen MHO zemin numunelerinin üzerinde, zemin iyileştirme yöntemlerinden biri olan“Kireç Stabilizasyonu Yöntemi”nin etkisinin laboratuarda, %3, %6, %9 ve %12 oranlarında kireç katkısında ve 14 günlük kür süresince incelenmiştir. Değişen kireç oranlarında ve kür süresinde zemin örneklerinin LL, PI ve PL değerleri oldukça düzensiz ve farklı sonuçlar gösterdiği görülmüştür. Kabaca, MI alanına doğru yönelmeleri söz konusu olsa da zemin numuneleri MH alanında kalmaktadırlar. Ayrıca,“sıvılık indisi”değerlerine göre, zemin örnekleri, kireç artışına ve geçen kür süresine rağmen hâlâ viskoz sıvı özelliklerini korumakta olduğu görülmüştür. Uygulanan“kireç stabilizasyonu yöntemi”tüm tarama çamuru için, özellikle organik madde ve silt oranının yüksek olduğu kesimlerde, geçerli bir yöntem değildir. Ayrıca tarama çamurunun heterojen olması, yöntemin uygulanabilir olduğu kesimlerde, farklı kireç oranlarının kullanılmasını da gerektireceği tespit edilmiştir. Önceki çalışmalardan da yararlanılarak“akma doğrusu eğimi (tanp\ [wll = wn. (N/IS)131^] )”ile ilgili hesaplamalar yapılmıştır. İzmir yöresi zeminleri için, 18 denizel örnek ile yapılan hesaplama 0,177 olurken; 5 karasal örnekte bu değer 0,1 1 1 ve karasal denizel 23 örnekte sonuç 0,163 olmuştur. Son olarak da,“zemin iyileştirme yöntemleri”ile ilgilide literatür bilgileri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This project is based on the geotechnical researchments which have been made onto“Izmir Bay's beach side between Konak and Halkapinar and ”Izmir Alsancak Port Approach Channel", which has SW-NE direction with 12 km length. It has also some technical notes of the restructuring of ground studies that will be made upon Izmir Alsancak Port 2nd Widening Project. Even there is no surface on Konak Sea Port area, andesit rock had been reached between 35th and 40th meters of drillings. The volcanic of environment has a group of andesitic piroclastics and lavas which are organized with andesitic lavas, lava bresh, tuff and the composition of lava pieces which can reach 1-2 meter lenght. At the end, these are covered by thick Quaterner sediments which come inharmonious on andesit composites. The all project area has been covered by thick Quaterner Sediments which comes by Meles Stream. The main ground could not be reach at the drillings which made up to 45 meters length at sea coast direction between Konak and Halkapinar. VIIThe ground classification of the samples from 5 different locations, belong to interbay's dredging direction, has been made by determining the characteristics of materials. And the surface sediments has been defined undrained, high compressibility, well-grade, shelled, organic high plastisited clayed silt. It is resulted that the surface sediments has a heterogen composition when the data of this study is compared with the studies before.