İzmir Körfezi midye (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) fasiesinde bulunan tanaid (Crustacea,Tanaidacea) türlerinin bazı biyolojik özellikleri
Some biological properties of tanaid (Crustacea, Tanaidacea) species associated with mussel (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) facies in Izmir Bay
  1. Tez No: 285181
  2. Yazar: FİKRET ÖNDES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER KATAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tanaidacea, Tanais dulongii, Leptochelia savignyi, biyo-ekoloji, biyometri, İzmir Körfezi, Tanaidacea, Tanais dulongii, Leptochelia savignyi, bio-ecology, biometry, İzmir Bay
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, İzmir Körfezi'nin midye fasiesinde (Mytilus galloprovincialis) bulunan tanaid türlerinin bazı biyolojik ve üreme özellikleri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda iç körfezdeki 3 istasyondan bir yıl boyunca (Nisan 2008 ? Mart 2009) aylık örnekleme yapılmış ve 2 tanaid türüne ait 3176 birey tespit edilmiştir. Tanais dulongii toplam birey sayısının %94.96'sını, Leptochelia savignyi ise %5.03'ünü kapsamaktadır. Türlerin üreme periyotları, erkek- dişi oranları, yumurta çapları, total boyları ve biyokütleleri belirlenmiştir. T. dulongii'nin en yüksek populasyon yoğunluğu (17600 birey.m-²) İnciraltı istasyonunda Mayıs ayında, L. savignyi'nin ise en yüksek populasyon yoğunluğu (2350 birey.m-²) İnciraltı istasyonunda Ocak ayında tespit edilmiştir. Ayrıca her ay yapılan örneklemeler ile tanaid populasyonlarının mevsimsel değişimleri izlenmiş ve ortamın bazı çevresel faktörlerin (su sıcaklığı, tuzluluk, pH, çözünmüş oksijen, midye biyokütlesi ve midye sayısı) tanaid populasyonlarına olan etkileri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
AThis study focused on some biological and reproductive properties of tanaid species which were collected from mussel fasies (Mytilus galloprovincialis) in İzmir Bay. For this purpose, samples were collected from 3 stations monthly between April 2008 ? March 2009 in inner bay. A total of 3176 individuals belonging to 2 tanaid species were determined. Tanais dulongii accounts for 94.96 % of total number of species and Leptochelia savignyi for 5.03 % of the total number of species. Reproduction period, the proportion of males/ females, egg diameter, biomass and total length were determined. The highest population densities of T. dulongii were estimated as 17600 ind.m-2 at the station of İnciraltı in May and those of L. savignyi as 2350 ind.m-² at the same station in January. Seasonal variations of tanaids population were monitored by monthly collections and some environmental factors (temperature, salinity, pH, dissolved oxygen, biomass of mussel and number of mussel) affecting the population of tanaids were established.