Lineer olmayan ve ek koşulları integral operatörler ile verilmiş parabolik problemler
Nonlinear parabolic problems with nonlocal boundary conditions
  1. Tez No: 285207
  2. Yazar: SİNEM ÜREMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE MISIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Parabolik problem, ters problem, katsayı belirleme problemi, sonlu farklar, faktorizasyon yöntemi, açık, kapalı ve Crank-Nicholson şemaları, Parabolic problem, inverse problem, nonlocal identification problem, finite differences, factorization method, explicit, implicit and Crank-Nicholson schemes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Fizik ve mühendislik gibi birçok alanda karşılaşılan lineer olmayan problemler son yıllarda matematikçilerin en yaygın çalışma alanlarını oluşturmaktır. Bu problemler genelde düz problemler olsalar da bazen ters problemler olarak da ele alınabilir.Bu tezde, ters problemler ve ters problemlerin özel bir hali olan ek koşulları integral operatörler ile verilmiş lineer olmayan parabolik problem tanıtıldı. Bu tip problemlerin indirgeme metodu kullanılarak bilinmeyen katsayının ek koşul yardımı ile ortadan kaldırılabileceği ve problemin başlangıç ve sınır değer problemi olarak ifade edilebileceği gösterilmiştir.Ayrıca problemin nümerik çözümleri için sonlu fark denklemleri elde edilmiştir. Ele alınan örnek problem çeşitli sonlu fark şemaları ile ele alınan örnek problem çözülmüş ve elde nümerik sonuçlardeğerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nonlinear problems which arise in many areas such as physics and engineering are the most common scientific study areas of the mathematicians in the recent years. Although such problems are generally direct problems, in many cases they can be considered as inverse problems.In this thesis, inverse problems and as a special case, a nonlinear parabolic problem with additional conditions given by integral operators are introduced. It is shown that unknown coefficients can be eliminated by the additional condition using a reduction method and then the problem can be formulated as an initial value and a boundary value problem.For the numerical solutions of the problem finite difference equations are obtained. The sample problem considered was solved using a variety of finite difference schemes and the numerical results are compared.