Determination of ostracoda (Crustacea) fauna of some freshwater caves in the western Black Sea region of Turkey
Türkiye?nin Batı Karadeniz bölgesinde bulunan bazı tatlı su mağaralarının ostrakod (Crustacea) faunasının belirlenmesi
- Tez No: 285310
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN KÜLKÖYLÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ostracoda, cave, cosmopolitan, distribution, ecology
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada Cypridoidea üst familyasına ait 9 taksa, Batı Karadeniz Bölgesindeki 11 mağarada örneklenen 17 istasyondan tespit edilmiştir. Bu taksalar arasında 8 tanesi (Ilyocypris bradyi, I. inermis, Candona neglecta, Ilyocypris sp., Candona sp., Psychrodromus sp. Pseudocandona sp., ve Heterocypris sp.) mağara içlerinde ve girişlerinde, bir takson ise (Psychrodromus olivaceus) sadece Çayırköyü mağarasının dışında kaydedilmiştir. Ağırlıksız Çiftli Grup Ortalama Analizi, örneklenen istasyonları fiziksel ve ekolojik karakterlerine göre ve % 85 benzerlik oranı ile üç ana gruba ayırmıştır. Buna göre birbirine bölgesel olarak yakın olan istasyonların benzerliği görülmüştür. Bu çalışmada rapor edilen türler (I. bradyi, I. inermis ve C. neglecta) kozmopolitan dağılım göstermektedir. Bu nedenle, bu türler kapalı ortamlara ve sel gibi dış olaylarla değişen ekolojik değişmelere adapte olma ve bu değişimleri tolere etme şanslarına sahiptirler. Bu dokuz taksa arasında I. bradyiI. inermis ve C. neglecta türlerinin canlı ve ergin bireyleri mağara ve ortamlarından ilk kez bu çalışmada bildirilmiştir. Bunlara ek olarak, diğer dört takson (Ilyocypris sp., Candona sp., Heterocypris sp., ve Pseudocandona sp.)'da Türkiye'nin mağara Ostrakoda faunası için yeni kayıttır.Kelimeler: Ostrakoda, mağara, kozmopolitan, dağılım, ekoloji
Özet (Çeviri)
In this study nine ostracod taxa belonging to superfamily Cypridoidea were determined from 17 sampling stations of 11 caves in The Western Black Sea region. Among the taxa, eight of them (Ilyocypris bradyi, I. inermis, Candona neglecta, Ilyocypris sp., Candona sp., Psychrodromus sp. Pseudocandona sp. and Heterocypris sp.) were detected from inside and entrance of caves, but Psychrodromus olivaceus was recorded from outside of Çayırköyü cave. Unweighted Pair Group Mean Averages (UPGMA) distinguished the sites into 3 main clusters based on physical and ecological characteristics. Accordingly, about 85% of similarity were found among the sites. The species (I. bradyi, I. inermis and C. neglecta) reported in this present study shows cosmopolitan distribution. Thus, they have a chance of adaptation to cryptic conditions and can tolerate the ecological changes caused possibly by flooding events. Among all the nine taxa, living adultindividuals of I. bradyi, I. inermis and C. neglecta were reported herein for the first time from the cave environments in the literature. In addition to them, the other four taxa (Ilyocypris sp., Candona sp., Heterocypris sp., and Pseudocandona sp.) are also the new records for cave Ostracoda fauna of Turkey.