Spodoptera littoralis'in kültüre edilebilir bakteriyal florasının belirlenmesi ve bakteriyal mücadele etmeninin araştırılması
Determination of the culturable bacterial flora of Spodoptera littoralis and investigation of bacterial control agent of its
- Tez No: 285390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Spodoptera littoralis, Bakteriyal flora, Bakteriyal mücadele, Bacillus thuringiensis, Spodoptera littoralis, Bacterial flora, Bacterial control, Bacillus thuringiensis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Mikrobiyal etmenlerin Spodoptera littoralis (Lepidoptera: Noctuidae)'in mücadelesinde kullanılmasına yönelik yapılan bu çalışmada, ilk olarak zararlıdan 10 adet bakteriyal izolat elde edildi ve bu izolatların morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler özellikleri belirlendi. Bakteriyal flora üyelerinin ve entomopatojenik organizma koleksiyonumuzda bulunan Bacillus cinsine ait 12 bakteriyal izolatın zararlı üzerindeki insektisidal etkileri araştırıldı. İki ayrı Bacillus thuringiensis var. kurstaki izolatının (Mnd ve BnBt) 10 günde zararlı üzerinde %100'lük ölüm etkisine sahip oldukları tespit edildi. En verimli olduğu belirlenen Mnd izolatının zararlının 1, 2, 3 ve 4. evreleri üzerinde 10 günde sırasıyla %97, %27, %97 ve %97 ölüm etkisine sahip olduğu belirlendi. Bu izolatın farklı besinler de zararlı üzerindeki öldürücü etkisi; marulda %93, fasulyede %83, lahanada %70, pazıda %63, maydanozda %50 ve mısırda %43 şeklinde tespit edildi. Mnd'den hazırlanan Bt spor-kristal karışımı S. littoralis larvaları üzerinde %100 öldürücü etki gösterdi.Sonraki çalışmalarda bu izolatın uygun bir formülasyonda Spodoptera littoralis ve benzer zararlılara karşı uygulanması planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to find a significant microbial control agent against Spodoptera littoralis (Lepidoptera: Noctuidae), first of all we determined 10 bacterial isolates and identified these isolates based on morphological, physiological, biochemical and molecular characters. The insecticidal effects of 10 bacterial isolates from S. littoralis and 12 bacteria belonging to Bacillus genus from our culture collection were tested on the pest. Two Bacillus thuringiensis var. kurstaki isolates (Mnd and BnBt) have 100% mortality on the pest whitin 10 days. The Mnd was studied more detail. It was detected that this isolate has 97%, 27%, 97% and 97% mortality effects on 1., 2., 3. and 4. instar larvea of the pest whitin 10 days, respectively. Lethal effect on larvae at different aliments of this isolate was determined 93% on lettuce, 83% on bean, 70% on cabbage, 63% on chard, 50% on parsley and 43% on corn. Bt spore-crystal mix prepared from Mnd isolate was indicated 100% lethal effect on S. littoralis larvas.In the further research, development of a suitable formulation from this isolate and its application againts S. littoralis is planed.