Yalıtım kalıplı donatılı beton duvarlı binaların yapımsal ve ekonomik uygulanabilirliği
Constructive and economic applicability of insulating concrete form walls buildings
- Tez No: 285444
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN GÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPS, EPS Yalıtım Kalıbı, Isıl Performans, Yalıtım, Beton, Yapım Maliyeti, EPS, EPS Insulating Form, Thermal Performance, Insulation, Concrete, Construction Costs
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Bu tezde Türkiye'de yakın zamanda tanınıp uygulanmaya başlanan, dünyada geniş kullanım alanı olan EPS Yalıtım Kalıplı Donatılı Beton Taşıyıcı Duvarlı Konut Türü Bina Taşıyıcı Sistem Yapım ve Mali Olabilirliği? incelendi ?EPS? ifadesi ulusal ve uluslararası yayın ve standartlarda ?genleştirilmiş polistiren köpük? anlamında kullanılmaktadır.Çalışma kapsamında Giriş bölümünü takiben 2. Bölüm'de EPS Yalıtım Kalıplı Donatılı Beton Taşıyıcı (EPS YKDBT) Duvar Sistemi ve yapım yöntemi anlatıldı. EPS YKDBT Duvar Sistemi, EPS kalıplar içine yerleştirilen donatılı betondan oluşmaktadır.Çalışmanın üçüncü bölümünde EPS YKDBT Duvar Sistemi'nde kullanılan malzemeler tanıtıldı. EPS YKDBT Duvar Sistemi'nde önce kalıp ve sonra yerinde bırakılarak yalıtım görevi gören EPS ile donatılı beton kullanılmaktadır. EPS YKDBT Duvar Sistemi'nde EPS kalıplar arasına beton yerleştirilirken genellikle vibratör kullanılmadığı için sistem özeliklerine uygun bir beton karışımı oluşturularak, sistemde kullanılması önerilen beton karışımının uygunluğu, sistemi oluşturan taşıyıcı duvar örnek elemanlarında denenerek değerlendirildi.Dördüncü bölümde ısıl kış konforu ve yaz konforu ile ilgili bilgiler verildi. EPS YKDBT Duvar Sistemi ve geleneksel ısı yalıtım sistemleri için kış ve yaz konforu ile ilgili hesaplamalar örnek bir yapı için yapıldı. Örnek yapı için EPS YKDBT Duvar Sistemi ile geleneksel ısı yalıtım sistemlerinin kullanıldığı duvar kesitlerinin ısıl performansları karşılaştırıldı.Beşinci bölümde EPS YKDBT Duvar Sistemi'ni oluşturan taşıyıcı sistem elemanları tanıtıldı. EPS YKDBT Duvar Sistemi'ni oluşturan taşıyıcı sistem elemanları irdelendi. EPS kalıpların beton dökümü sırasında ve sonrasında şekillerini koruyabilmeleri için kalıpların iç yüzeylerinde EPS (kalıp malzemesinden), plastik, metal vb. malzemeden yapılmış bağlantı köprüleri vardır. Taşıyıcı duvar gövdesinde bağlantı köprülerinden dolayı oluşan boşlukların taşıma gücü güvenliği hesaplarında dikkate alınması gerekmektedir. EPS YKDBT duvar sisteminde kullanılan donatılı beton duvar elemanların sonlu eleman modelleri oluşturularak yatay yük etkisinde mekaniksel davranışları incelendi.Altıncı bölümde EPS YKDBT Duvar Sistemi ile eşdeğer ısıl performansa sahip diğer yapı sistemlerinin yapım maliyetleri örnek konut projeleri için hesaplanarak, yapım maliyeti karşılaştırılması yapıldı.Çalışmanın yedinci bölümde ise genel sonuçlar ve değerlendirmeler açıklandı.
Özet (Çeviri)
This paper studies constructive and economic applicability of Insulating Concrete Form (ICF) wall buildings recently introduced in Turkey, which has wide usage in other countries. EPS stands for Expanded Polystyrene Foam in the national and international publications and standards.Within the scope of this study, following the introductory part, EPS ICF wall system and design methodology is presented. EPS ICF wall system is composed of the insulating concrete form filled with reinforced concrete.Chapter 3 introduces the materials used in EPS ICF wall system. EPS ICF wall system makes use of EPS for insulation but also formwork and reinforced concrete. In EPS ICF wall system, generally vibration is not used for concrete placement, for this reason a concrete mixture is designed for the system and suitability of the concrete mixture is assessed on the wall elements of the system.Chapter 4 discusses winter comfort and summer comfort. Winter and summer comfort calculations for EPS ICF wall system and the conventional heat insulation systems are performed on a sample residence. For the residence, the thermal performance of the wall sections used in EPS ICF wall system and the conventional heat insulation systems are compared.Chapter 5 EPS ICF wall system?s structural elements are introduced. The structural elements of EPS ICF wall system are analyzed. There are ties made of EPS (insulation material), plastic, metal etc. in the forms to protect the forms of EPS members during and after the concrete pour. The holes in the wall section due to ties should be taken into consideration in performing mechanical calculations. The wall elements used in EPS ICF wall system is modeled with finite elements methods and their behavior under horizontal load is examined.In Chapter 6, construction costs of EPS ICF wall system and the other construction systems with a thermal performance equivalent to EPS ICF wall system are calculated on sample residence projects and the construction costs are compared.Chapter 7 presents overall findings and evaluation.