Mevsimlik çiçeklerde tuzun bitki gelişimi üzerine etkisinin belirlenmesi
Effects of salt stress on plant development in annual ornamental plants
  1. Tez No: 285513
  2. Yazar: LEVENT AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tek yıllık, NaCl, Tuz, Stres, Annual, NaCl, Salt, Stress
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada, Tagates erecta L. (Kadife Çiçeği), Petunia hybrida L. (Kahkaha Çiçeği) ve Gazania splendes L. (Gazanya, Koyungözü) F1 türlerinin tuz stresine karşı (0, 20 mM, 40 mM, 60 mM ve 80 mM NaCl) reaksiyonları kontrollü koşullarda test edilmiştir. Bitki tohumları torf ortamında çimlendirilmiş, kotiledon yaprakları oluştuğunda ise, saf halde arazilerden alınan ve şaşırtma poşetlerine konan topraklara şaşırtılmıştır. Sulamada kullanılan su, saf su olup; tuz konsantrasyonlarının hazırlanmasında da kullanılmıştır. Bitkiler 20 mM, 40 mM, 60 mM ve 80 mM NaCl konsantrasyonlarında hazırlanan tuzlu su ile her gün ve 10 ml olacak şekilde sulanmıştır. Bitkilerin tuz stresine toleransını inceleyebilmek için laboratuar koşullarında bitkisel analizler (toplam yaş ağırlık analizi, gövde-kök yaş ağırlık analizi, bitki boyu analizi, gövde, kök ve yaprak uzunluğu analizi, yaprak sayısı analizi, gövde çapı) ve toprak analizleri (toprak tekstürü, toprak reaksiyonu, tuz içeriği, organik madde, azot, alınabilir fosfor, değişebilir potasyum, kalsiyum ve sodyum, alınabilir klor) yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Kadife ve Petunya 40mM, Gazanya 60 mM tuza toleranslı bulunmuştur. Gövde çapı, kök uzunluğu, gövde uzunluğu, bitki boyu, kök yaş ağırlığı, gövde yaş ağırlığı gibi bitki gelişim parametreleri için 40mM'den yüksek dozdaki tuzlu suyla sulamada olumsuz etkiler göstermiş ve bütün parametreler için istatistik olarak önemli bulunmuştur. Artan tuzluluk oranının 40 mM'ün üzerinde bitki gelişimini olumsuz etkilediği 80 mM'de ise ölümle sonuçlandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Tagates erecta L. (Velvet Flower), Petunia hybrida L. (Laughter Flower) and Gazania splendes L. (Gazania, Koyungözü) F1 species were tested under controlled conditions against salt stress (0, 20 mM, 40 mM, 60 mM and 80 mM NaCl). Seeds were germinated in peat; when cotyledon leaves were formed, the seedlings were transplanted into the plastic bags containing natural soil. The water used for irrigation, is distilled water, used in the preparation of the salt concentrations. Plants were irrigated with 10 ml of saline water at 20 mM, 40 mM, 60 mM and 80 mM NaCl concentrations every day. In order to investigate salt stress tolerance of plants, plant analysis (total fresh weight analysis, stem and root wet weight analysis, analysis of plant height, stem, root and leaf length analysis, analysis of leaf number, stem diameter, and determination of fresh weight ratios) and soil analysis (soil texture, soil acidity, salt content, organic matter, nitrogen, available phosphorus, exchangeable potassium, calcium and sodium, available chlorine) were conducted in laboratory conditions. According to the results of the study, velvet, petunia, and gazania were found salt tolerant to 40 mM, 40 mM, and 60 mM of salt, respectively. For plant growth parameters such as stem diameter, stem length, stem length, plant height, root fresh weight, fresh stem weight, and salty water for irrigation above 40 mM showed significant negative effects for all parameters. Increased salinity above 40 mM had negative effect on the rate of plant growth and above 80 mM had resulted in death.