Bazı mevsimlik çiçeklerde boylanmanın kontrolü üzerine uniconazole ve gibberellik asitliygulamalarının etkileri
Effect of uniconazole and gibberellic acid on height control of some bedding plants
- Tez No: 183757
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Uniconazole, GA3, Camgüzeli, Hercai menekşe, Uniconazole, GA3, Impatiens, Pansy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
iÖZETBAZI MEVS ML K Ç ÇEKLERDE BOYLANMANIN KONTROLÜ ÜZER NEUNICONAZOLE VE G BBERELL K AS T UYGULAMALARININ ETK LERSergül AtlarSera koşullarında yürütülen çalışmada, mevsimlik çiçeklerden Camgüzeli'nin(Impatiens walleriana L. ) `Accent Red' ve Hercai menekşe'nin (Viola x wittrockiana)`Jack Pot F1' çeşitlerinde boylanmanın kontrolüne yönelik olarak büyümeyi düzenleyicimaddelerin etkileri araştırılmıştır. Her iki bitki türünde boylanmanın engellenmesiamacıyla Uniconazole (Sumagic)'ün 5, 10, 20 ve 40 ppm'lik dozları camgüzelibitkilerine 2-3 yapraklı, hercai menekşe bitkilerine 3-4 yapraklı aşamada ikenpüskürtülerek uygulanmıştır. 40 ppm'lik Uniconazole dozunun etkisini ortadankaldırmak amacıyla da GA3'ün, Camgüzeli'nde 10, 25 ve 50 ppm, Hercai menekşe'de10 ve 25 ppm'lik dozları denenmiştir.Uniconazole uygulamalarının hepsi, her iki bitki türünde de bitki boyu, boğumsayısı ve boğum arası uzunluğunu azaltmıştır. 5 ve 10 ppm'lik uygulamalar uygundozlar olarak belirlenmiştir. Bu dozlar gövde çapı, bitki çapı, sürgün sayısı, yan sürgünuzunluğu ve ana gövde üzerindeki yaprak sayılarında, alınan verilere bakıldığında,bitki kalitesinde artış sağlamışlardır. 20 ppm'lik doz olarak yüksek bulunmuştur. Hercaimenekşe bitkisi için de aynı dozlar etkili ve uygun bulunmuşturGA3 uygulamaları uniconazole'ün oluşturduğu bodurlaştırıcı etkiyi kırmaksuretiyle her iki bitki türünde de bitki boylarının uzamasını sağlamıştır. Camgüzelibitkilerinde 10 ve 25 ppm'lik uygulamalar etkili bir boylanma ve kaliteli bir bitkigelişimi sağlarken 50 ppm doz'un büyümeyi fazla artırdığı saptanmıştır. Hercaimenekşe bitkilerinde de kullanılan 10 ve 25 ppm'lik uygulamalar boylanmayı teşviketmekle birlikte, bitki boyundaki fazla uzamaya sebep olmaları nedeniyle aşırı etkigöstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTEFFECT OF UNICONAZOLE AND GIBBERELLIC ACID ON HEIGHTCONTROL OF SOME BEDDING PLANTSSergül AtlarThis research was conducted in greenhouse condiditions and the effects of plantgrowth regulators on height control of Impatiens (Impatiens walleriana L. ) `AccentRed? and Pansy (Viola x wittrockiana) `Jack Pot F1? were investigated. In order controlplant height, both species were sprayed (stage of 2-3 foliage in impatiens, stage of 3-4foliage in pansy) with 5, 10 and 20 ppm concentrations of uniconazole. Impatiens wassprayed with 10, 25 and 50 ppm of GA3 and Pansy was sprayed with 10 and 25 ppmdoses of GA3 to reduce the over dose effects of uniconazole (40 ppm).All concentrations of uniconazole applications decreased the plant height,number of node and length of internodes in both species. Five ppm and 10 ppm werefound to be suitable uniconazole concentrations for Impatiens. These doses were veryeffective on plant quality. 20 ppm uniconazole concentration was found high. The sameconcentrations of uniconazole were also found to be effective and suitable dose forPansy.Dwarfing effects of uniconazole which GA3 treatments brake down uniconazoleand increased plant height in both species. Ten and 25 ppm GA3 concentrationseffectively recovered the plant height and plant quality on Impatiens. But 50 ppm doseincreased plant growth too much. Although 10 and 25 ppm GA3 concentrationsincreased plant height in Pansy, these doses were considered overdose since they wereincreased plant hieht too much.